Zonnepanelen financieren via crowdfunding

Nu de energierekening elk jaar hoger wordt en de sombere berichten over smeltende ijskappen regelmatig het nieuws halen, neemt het enthousiasme voor zonne-energie toe. De helft van alle Nederlanders wil zonnepanelen op het dak, zo blijkt uit onderzoek van Motivaction.

Investeren in duurzame energie

Niet iedereen heeft echter een paar duizend euro op de bank om in een zonnige toekomst te investeren. Via zonnepanelenvoorelkaar.nl, een nieuw crowdfundingplatform dat vandaag van start gaat, kunnen deze zonenthousiastelingen in contact komen met mensen die graag willen investeren in duurzame energie en andersom.

Crowdfunding

Crowdfunding is een nieuwe manier van financieren buiten de banken om. Meerdere particulieren investeren een klein bedrag in een project, zoals de aanschaf van zonnepanelen. Deze vele kleine investeringen bij elkaar financieren het project volledig. De investeerders ontvangen rente over hun lening. In Amerika is crowdfunding erg populair. In Nederland is het in opkomst. In de eerste helft van 2012 is in Nederland al voor 3 miljoen euro aan projecten gecrowdfunded.

Profiel op de site plaatsen

Wie zonnepanelen wil maar niet direct genoeg geld paraat heeft, kan zich aanmelden bij de site van zonnepanelenvoorelkaar. Nadat gecontroleerd is of het dak van de potentiele koper geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen, kan hij of zij een profiel op de site plaatsen met daarin het bedrag dat nodig is, de rente en de looptijd. Hierop kunnen potentiële investeerders zich inschrijven. Of de geldaanvrager kredietwaardig is, wordt beoordeeld door geldvoorelkaar.nl, een bestaand platform voor crowdfunding. Die instantie geeft een risicocijfer en een adviespercentage voor de rente.

Voor de bemiddeling betaalt de kredietaanvrager 75 euro administratiekosten en eenmalig 3 procent over het totale bedrag.

Een uitkomst voor particulieren

Hoewel er ook andere mogelijkheden voor particulieren zijn om groene leningen af te sluiten, verwacht Natuur en Milieu, de initiatiefnemer van de site, dat er veel belangstelling voor zal zijn. “Zzp’ers en gepensioneerden kunnen bij de bank vaak lastig leningen lospeuteren. Voor hen is crowdfunding een uitkomst”, denkt Wilma Berends, projectleider van de site bij Natuur en Milieu.

“Als je voor tien zonnepanelen vijf jaar lang 50 euro per maand betaalt, is de lening afbetaald. Daarna heb je nog zeker twintig jaar voordeel van de zonnepanelen omdat je bespaart op je energierekening.”

Voor de investeerders is het risico klein, schat Berends. “Een Zonneboiler of zonnepanelen verdienen zichzelf makkelijk terug. Bovendien levert deze investering meer rente op dan de huidige rente op spaarrekeningen.”

Comments are closed.