Zoektocht naar goede bijles

ALMERE – Zoals bekend is het volgen van extra begeleiding naast het reguliere onderwijs al lang geen uitzondering meer. Bijlesscholen en huiswerkbegeleidingsinstituten spelen hierop in door in groepen of individueel bijles en huiswerkbegeleiding aan te bieden. Er zijn veel verschillende vormen van begeleiding en honderden bedrijfjes die diensten in de naschoolse begeleiding aanbieden en duizenden studenten die zwart ook een zakcentje bijverdienen.

Jammer genoeg vindt de bijles vrager vaak pas na lang zoeken en uitproberen een geschikte bijles docent, die een goed en reëel plan uitstippelt, ondersteund door een bedrijf met pedagogische ervaring. Een bedrijf dat ervaren en kundige bijles docenten in dienst heeft welke nog dagelijks bezig zijn met de lesstof en ook aantoonbaar goede resultaten leveren. BijlesGezocht, een landelijk actief bijles bedrijf opgericht door Anton Donker, Universitair Master-student Orthopedagogiek: Exceptional Learning, streeft ernaar om bijles vragers de kwaliteit te bieden die naar het resultaat leidt dat ze verwachten.

De 23-jarige over het huidige aanbod: “Er zijn veel huiswerkbegeleidingsinstituten die begeleiding aanbieden in groepen. Wij bieden enkel bijles aan op individuele basis, omdat de leerling veel meer baat heeft bij 1 op 1 begeleiding. Het aantal contact minuten dat een leerling in de klas krijgt, waardoor hij/zij niet voldoende geholpen kan worden, is zo’n 2 tot 3 minuten per uur. Tijdens een bijles hebben leerlingen bij ons 90 minuten de tijd om met vragen te komen, samen met de bijles docent vragen te oefenen of te werken aan een goed studieplan. Het gekke is dat veel huiswerkbegeleidingsinstituten gelijke of zelfs hogere tarieven toepassen terwijl er beduidend minder contact minuten zijn en er vaak geen vakinhoudelijke vragen beantwoord kunnen worden. Simpelweg omdat een docent niet de kennis heeft van alle vakken. Wat mij betreft: weggegooid geld. ”

Na afloop van het schooljaar 2011-2012 heeft BijlesGezocht haar klanten gevraagd een beoordelingsformulier in te vullen over de individuele bijles, huiswerkbegeleiding en examentrainingen. Er kon op de onderwerpen website, service, bijles docenten en resultaten en de daarbij behorende deelvragen een score toegekend worden op een schaal van 1 (slecht) t/m 10 (uitmuntend).

De bijles docenten van BijlesGezocht kwamen zeer goed uit de bus en werden met een geweldig gemiddelde van 8,7 gewaardeerd. De klanten waren erg te spreken over het kennis niveau van de bijles docenten en ook evenzo de manier van overbrengen van deze kennis. Ook vonden zij de bijles docenten prettig in de omgang, goed in de communicatie en vonden het fijn dat de afspraken haarfijn nagekomen werden.
“Onze bijles docenten zijn veelal (bijna afgestudeerde) HBO en Universitaire studenten met ervaring in het geven van individuele bijles. Wiskunde studenten geven bijvoorbeeld wiskunde aan leerlingen uit het voortgezet onderwijs (VMBO, HAVO en VWO). Terwijl Pedagogiek studenten bijles rekenen geven aan leerlingen van de basisschool. Zo heeft BijlesGezocht voor elk vak en voor elke leeftijdsgroep een ‘specialist’ rondlopen, die zich door het geringe leeftijdsverschil goed kan verplaatsen in de leerling. Wij zijn erg blij om te zien dat de studenten het zo goed doen en er ook veel plezier aan beleven om kinderen en jongeren te helpen.”

Als gevolg van het beleid mocht het in januari 2011 opgerichte bedrijf met blijdschap concluderen dat alle eindexamenkandidaten slaagden voor het eindexamen.
Anton over de uitmuntende eindexamenresultaten: “Een slagingspercentage van 100%, dat is geweldig. Ja, nogmaals iedereen gefeliciteerd zou ik zeggen. Zowel de bijles docenten die met veel passie lesgegeven hebben als natuurlijk de leerlingen die het uiteindelijke resultaat neerzetten. Het is dan ook niet gek dat alle klanten die ons beoordeeld hebben BijlesGezocht aanraden aan anderen.”

Maar er blijft werk aan de winkel en ook Anton weet dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. “Wij hebben een basis gelegd en dat is belangrijk. Vanuit hier kunnen wij verder bouwen. Op alle punten kan verbeterd worden, ook wij blijven leren. Tijdens het nieuwe schooljaar 2012-2013 zullen wij weer onze uiterste best doen om leerlingen op een effectieve en leuke manier klaar te stomen voor toetsen en (eind)examens.”

Bij de zoektocht naar geschikte naschoolse begeleiding lijkt het zaak goed te kijken naar het aantal contact minuten per les afgewogen tegen het tarief. De docent die voor de groep staat, of op individuele basis begeleiding aanbiedt, moet boven de stof staan. Studenten lijken het vanwege hun motivatie en inlevingsvermogen goed te doen. Tevens zijn zij zelf dagelijks met de lesstof in de weer. Ook kan het lonen beoordelingen en reflecties van andere klanten op te zoeken. Bij de meeste betrouwbare bedrijven wordt hier aandacht aan geschonken op de website.

Voor informatie over BijlesGezocht kunt u terecht op: www.bijlesgezocht.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *