Zilver kopen – is het de investering waard?

Zilveren munten kopen

Zilveren munt close-up

De interesse in het investeren in fysiek edelmetaal, zoals fysiek zilver of fysiek goud, groeit met de dag. De belangrijkste reden hiervoor is de financiële en economische onrust die momenteel heerst in de wereld. De problemen zijn namelijk niet alleen in Griekenland, Spanje of Portugal voelbaar: vele landen lopen een groot risico een vergelijkbaar scenario te moeten doorstaan. Fysiek zilver kopen en fysiek goud kopen zijn volgens velen bewezen manieren om uzelf te beschermen in tijden van financiële onzekerheid. Dit artikel legt de focus echter op zilver, daar goud vaak de meeste aandacht krijgt en zilver regelmatig op de achtergrond verdwijnt. Hier proberen we op een goede en begrijpelijke manier uit te leggen waarom dit zo is en hoe u kunt investeren in zilver.

 

Hoe kunt u fysiek zilver kopen?

Investeren in zilver is tegenwoordig niet erg moeilijk meer, noch voor particulieren noch voor bedrijven. Er zijn goede en betrouwbare winkels of webshops die fysiek edelmetaal aanbieden en dit op een uiterst snelle, veilige en betrouwbare manier kunnen doen. De meest gangbare manier om te investeren in het mooie edelmetaal is via munten of baren. Fysiek zilver kopen in de vorm van zilverbaren is iets wat men doet wanneer men meerdere kilo’s wil aanschaffen en niet zozeer veel waarde hecht aan het uiterlijk van het product. Ook wordt hierover altijd 21% BTW geheven. Zilverbaren zijn vaak groter dan goudbaren, omdat deze minder waard zijn dan de goudbaren. Vele winkels bieden dan ook geen zilverbaren aan kleiner dan 50 gram. Dit komt doordat de zilverprijs aanzienlijk lager ligt dan de goudprijs. Een zilverbaar kopen is voor veel mensen echter een hele goede manier om te investeren in fysiek edelmetaal. Fysiek zilver kopen is erg geschikt voor mensen die graag eens kennis willen maken met het investeren in fysiek edelmetaal.

U kunt vele verschillende soorten zilveren munten en zilverbaren kopen. U kunt denken aan zilveren beleggingsmunten zoals de Canadese Maple Leaf, de Oostenrijkse Philharmoniker en de Amerikaanse zilveren Eagle. Deze zilveren munten zijn verkrijgbaar in vele verschillende soorten en gewichten. Dit is voor de belegger die speculeert op de zilverprijs natuurlijk vele malen interessanter.

Naast beleggingsmunten zijn er ook andere zilveren verzamelmunten verkrijgbaar. Deze munten zijn over het algemeen duurder dan de beleggingsmunten. Dit is vanwege het feit dat deze munten vele malen zeldzamer zijn dan de beleggingsmunten, die in grote getallen worden geslagen. Bovendien wordt over deze zilveren verzamelmunten 21% BTW geheven. Zilver kopen in de vorm van zilveren munten is een aantrekkelijke manier om uw portefeuille divers te houden en te voorzien van tastbare beleggingsobjecten.

 

Waarom zilver?

Zilver kopen is na goud kopen de tweede vluchthaven in geval van monetaire onrust en paniek.

Zilver wordt altijd omschreven als ‘het kleine broertje van goud’. Echter, zilver is naast een monetair metaal ook een industrieel metaal. Dit houdt in dat zilver gevoeliger is voor positieve en negatieve economische ontwikkelingen dan in het geval van goud. Er zijn een aantal redenen waarom wij zilver kopen in de vorm van zilverbaren of zilveren munten aanraden.

Goud en Zilver ratio op basis van historie uit evenwicht

Historisch gezien is er 16 keer meer zilver op de wereld dan goud. Daarom hanteert men vaak een gemiddelde Goud / Zilver ratio van 1/16. De ratio varieert de laatste jaren in een bandbreedte tussen de 1/75 en 1/40. Dit houdt dus in dat er veel rek zit in de zilverprijs ten opzichte van de goudprijs. Onze mening is dat goud over de komende jaren substantieel gaat stijgen, waardoor wij ook verwachten dat zilver substantieel gaat stijgen en zelfs goud gaat overtreffen. Exacte voorspellingen kan men nooit doen, omdat de huidige economische situatie het erg moeilijk maakt om te voorspellen hoe hoog goud of zilver zal gaan.

Monetaire Verruiming

Vele westerse banken zitten op grote bergen van opgelopen schulden. Deze schulden worden boekhoudkundig buiten de balans gehouden, zodat de schulden niet opvallen (het zogeheten mark to model methode). Maar de schulden zijn er wel degelijk en veroorzaken grote problemen bij de banken. Hierdoor vindt monetaire verruiming plaats. Monetaire verruiming is simpelweg het in leven houden van banken en hierdoor ook de economie. De consequentie van deze monetaire verruiming is hoge inflatie. Hierdoor gaan mensen vermogende mensen en in een latere fase mensen met spaargeld haar valuta omzetten in tastbare goederen zoals Goud, Zilver en grondstoffen.

Toenemende investeringsvraag en industriële vraag uit Azië

Zilver wordt veel gebruikt in elektronische apparaten zoals laptops en telefoons. In deze markten zit echter niet veel groei. De echte groeiende vraag naar zilver komt vanuit de zonnepanelen-industrie. Volgens een onderzoek van Byron Capital kan de vraag naar zilver in deze sector oplopen van 20 miljoen ounces momenteel naar 175 miljoen ounces in 2025. De Aziatische landen slaan grote voorraden zilver op, omdat men weet dat in de toekomst de industriële vraag het aanbod zal overtreffen en er grote tekorten zullen ontstaan.

Vanuit Aziatische landen is er veel vraag naar goud en zilver. De Aziaten beschouwen goud en zilver, in tegenstelling tot de Westerse beschaving, als geld. Dit wordt vanuit overheden ook enorm gestimuleerd. Zo wordt de bevolking in China geadviseerd ga goud kopen en koop zilver als bescherming tegen de oplopende inflatie. De steeds maar groter wordende middenklasse in China is dit zich terdege bewust en koopt dan ook veel fysiek goud en zilver.

Kortom:

De verwachting is dat zilver een bepalende rol in het financiële systeem gaat spelen. Er zijn echter nog vele andere redenen te bedenken waarom zilver kopen en goud kopen een verstandig financieel besluit is in economisch roerige tijden. Het is echter aan u om te bepalen wat u doet met uw geld. Hoewel velen ervoor kiezen om het geld ‘veilig’ op de bankrekening te houden, zijn er ook genoeg mensen die investeren in fysiek edelmetaal vele malen veiliger beschouwen.

Mocht u echter overgaan tot de aanschaf van fysiek zilver en/of goud, denk dan ook aan de opslag van het edelmetaal. U kunt denken aan een kluis in of om uw huis, maar ook kluizen bij derde partijen zoals banken kunnen een goede optie zijn. Het moge echter duidelijk zijn dat investeren in goud en zilver, of andere zeldzame edelmetalen zoals platina en palladium, een erg goede manier kan zijn om uw vermogen te beschermen in deze financiële en economische onzekere en instabiele tijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *