Zelf je huis verbouwen

Je huis verbouwen is van alle tijd, maar met de herfst voor de deur is dit het ultieme moment om binnen aan de slag te gaan. Daarom zetten we de ontwikkelingen op het gebied van verbouwen op een rij.

Extra ruimte creëren

Nu de huizenmarkt niet in al te beste staat verkeert, is het soms lastig om een geschikte woning te vinden. Bijvoorbeeld als de huidige woning te klein is geworden. Het uitbreiden van de woning is daarom een goed alternatief. Bij Vereniging Eigen Huis zien ze dat ook. “Wanneer mensen verbouwen zie je dat ze dit vaak doen om extra ruimte te creëren. Bijvoorbeeld door het plaatsten van een dakkapel of door een aanbouw.” Fijne bijkomstigheid van verbouwen is de kostenbesparing. Een verbouwing pakt immers vaak goedkoper uit dan verhuizen.

Duurzame materialen

Wanneer mensen in huis aan de slag gaan, wordt dat steeds vaker op een duurzame manier aangepakt, aldus bouwmarkt Hornbach. “Denk daarbij aan isoleren of het gebruik van dubbel glas in de woning”, vertelt medewerker John van Gammeren. Mensen zijn zich ook steeds bewuster van het soort materialen dat ze gebruiken en kiezen vaker voor de milieubewuste variant.

Zowel grote als kleine verbouwingen in huis worden steeds vaker door de bewoners zelf gedaan. Van Gammeren: “Je ziet dat er een verschuiving plaatsvindt. Schakelden mensen een aantal jaren geleden nog een ZZP’er in voor een klus, nu doen ze het zelf.”

Voldoening eigen werk

Je huis zelf opknappen bespaart niet alleen geld, maar geeft natuurlijk ook veel voldoening. Niets zo fijn dan genieten van iets wat je zelf gebouwd hebt. Van belang is wel dat je goed nadenkt of je een klus zelf aan kunt, of toch beter een expert kunt inschakelen. Maar wanneer je alle afwegingen gemaakt hebt en de plannen op papier staan, dan kan het echte werk beginnen: doe-het-zelven.

Comments are closed.