Wegen ijsvrij door verwarming onder de straat

De gemeente Woerden gaat een proef beginnen om de wegen in de winter met straatverwarming ijsvrij te houden. Het is een nieuw systeem waarbij warm rioolgas door leidingen vlak onder het wegdek wordt gevoerd.

Verwarming tegen ongelukken

Volgens initiatiefnemer van de proef Frank Kleywegen kan zijn verwarming helpen om ongelukken te bestrijden als het een paar graden vriest. “Veel mensen verwachten bij die temperaturen juist geen gladheid en daardoor ontstaan veel ongelukken”, zegt hij. Tegen lagere temperaturen dan -3 graden biedt de verwarming geen weerstand en moet er toch gestrooid worden. Kleywegen benadrukt dat het ontstaan van scheuren in de weg dan al wel is voorkomen en dat het asfalt daarom minder snel kapotgaat.

Warme lucht verwarmt asfalt

Het asfalt wordt verwarmd via warme lucht uit het riool. Die lucht wordt via buisjes naar het asfalt geleid, dat een constante temperatuur van achttien tot twintig graden heeft. “Het is een soort vloerverwarming, maar dan buiten”, zegt de aannemer.

Voor de proef zou al veel belangstelling zijn van andere gemeenten. Ook de Nationale Spoorwegen (NS) hebben interesse in de proef getoond. De NS zouden het systeem kunnen gebruiken om parkeerplaatsen bij stations te verwarmen.

Comments are closed.