Waterpijp nog steeds te krijgen

Het is bekend dat iemand die sigaren, sigaretten, shag, een pijp of een waterpijp rookt schade aan zijn eigen gezondheid kan krijgen en ook schade aan kan richten aan de gezondheid van mensen uit zijn omgeving. De afbeeldingen en teksten op de pakjes sigaretten zijn er dan ook niet voor niets, want op de pakjes staan allemaal afbeeldingen en teksten van dingen die je kan krijgen als je rookt.

Daarom worden de plekken waar roken is toegestaan steeds meer beperkt in Nederland. In steeds meer openbare ruimtes mag je daarom niet meer roken, omdat roken de gezondheid van andere mensen in gevaar kan brengen.

Sinds 1 juli 2008 is het verboden om in horeca gelegenheden openbaar te roken. Daarom mag je vandaag de dag niet meer roken in horeca gelegenheden, terwijl de horeca toch de plek is waar vaak wordt gerookt. De enige plekken waar je in de horeca nu nog mag roken is in de rookruimtes.

Shisha lounges vallen ook onder de horeca, maar serveren soms helemaal geen drankjes maar bieden alleen aan om waterpijp te roken met pijpen als el nefes en farida shisha. Toch moeten ook deze shisha lounges een ruimte maken waar mensen kunnen roken. Veel shisha loung eigenaren vonden het niet zo leuk om deze ruimte te maken maar moesten de regeling wel volgen. Daarom maakten deze eigenaren een ruimte waar waterpijp kan worden gerookt.

Horecabedrijven die een deel van hun inkomsten uit andere activiteiten halen, hebben minder moeite met deze regeling omdat zij iets flexibeler zijn, maar shisha lounges die allen shisha leveren moeten nu een deel van hun ruimte inleveren om een niet-rokers ruimte te maken voor mensen die niet van roken houden. Daardoor leveren ze een deel van hun ruimte in waardoor ze minder omzet en daardoor minder winst kunnen maken en dat is niet leuk.

Comments are closed.