Wat voor dak wil jij?

Je hebt ze vandaag de dag in veel verschillende soorten, maten en materialen. Het gaat nu over het dak dat bovenop je huis zit. Toch is er een top drie van welke je nou het meeste tegenkomt in het straatbeeld tegenwoordig. We hebben het dan over de traditionele dakpannen, de stalen dakpan en het rieten dak.

 

Al deze verschillende soorten daken hebben uiteraard hun eigen voor- en nadelen. De normal dakpannen zijn erg degelijke en betrouwbare dakpannen. Deze worden daarom dan ook nog steeds heel veel gebruikt bij de bouw van huizen. Stalen dakpannen zijn met een bepaalde beschermende coating ook vrij goed te gebruiken. Deze kunnen erg goed tegen de veranderende weersomstandigheden die je hebt in de buitenlucht. Ook kun je ze in praktisch alle vormen produceren en ook in bijna elke kleur. Het grote voordeel hiervan is dat je een lichte kleur kunt nemen wat ervoor zorgt dat de warmte minder invloed krijgt op je dak en het binnen dus koeler blijft. Het nadeel is wel dat stalen dakpannen niet echt milieu vriendelijk zijn.

 

Je hebt uiteraard ook nog rieten daken. Wanneer je echt vol voor duurzaam wilt gaan dan kies je zeker weten voor een rieten dak. Het rieten dak blijft bij goed onderhoud ook makkelijk dertig a veertig jaar goed. Rieten daken worden altijd gelegd door een professionele rietdekker. Het is echt ambachtswerk waar een specialist met aardig wat ervaring voor nodig is. Een goed voorbeeld is Van den Bergh rietdekkers. Deze professionals weten precies wat ze moeten doen omdat ze al heel veel jaren ervaring hebben in het vak.

 

Bang voor brandgevaar? Dat is dus niet nodig bij een rieten dak. Er zijn erg veel producten op de markt die speciaal ontwikkeld zijn om ervoor te zorgen dat rieten daken zo behandeld kunnen worden zodat ze niet brandgevaarlijk zijn. Hier hoeft u zich dus geen zorgen over te maken. Dit is dan ook anders dan bijvoorbeeld dertig jaar geleden.

 

Van de drie soorten daken is qua mooiheid natuurlijk het dak van riet het beste aan te raden. Echter heeft niet iedereen het geld om dat te plaatsen dus dan blijven er gelukkig nog meerdere mogelijkheden over.

Comments are closed.