Wat is een kruiswoordpuzzel?

Je ziet ze wel vaker in de krant en misschien heb je zelf eens geprobeerd ééntje op te lossen: de kruiswoordpuzzel.

Een kruiswoordpuzzel of kruiswoordraadsel is een woordpuzzel. Je krijgt omschrijvingen waarvan je de antwoorden moet afleiden. Naast de omschrijvingen heb je een patroon van witte en zwarte vierkantjes. De antwoorden moet je in de witte vierkantjes invullen. de omschrijvingen zijn genummerd en de antwoorden moet je invullen in de vakjes die dezelfde nummer hebben.

De antwoorden kun je zowel horizontaal als verticaal invullen. De zwarte vakjes worden niet ingevuld en geven je een beter overzicht van hoe lang een woord is.

Kruiswoordpuzzels komen in verschillende variaties:

  • De Zweedse puzzel: Bij deze puzzel staan de omschrijvingen niet ernaast of eronder, maar in de vakjes zelf. De vakjes zijn daarom een beetje groter zodat woorden erin geschreven kan worden.
  • De Cryptogram: De omschrijvingen zijn op een heel cryptische manier aangegeven.
  • De doorloper: Bij dit puzzel staan er geen zwarte vakjes. De woorden moeten dus achter elkaar ingevuld worden.

De puzzels kun je in verschillende moeilijkheidsgraden krijgen. Als je nog nooit eentje opgelost hebt, kun je dan met het eenvoudigste beginnen en daarna opbouwen naar moeilijkere puzzels. Sla woorden over die je niet meteen kunt oplossen en vul eerst woorden in die je wel kan. Later probeer je dan de openstaande omschrijvingen op te lossen. Je zult merken dat de meeste kruiswoordpuzzels een thema hebben. Als je die doorhebt dan zal dat je ook helpen. Probeer niet alles achter elkaar op te lossen. Als je tussenpozen heb, kun je misschien later inspiratie opdoen en blijft de spel leuk in plaats van frustrerend te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *