Wat is een hoofdluis?

Hoofdluis, het is een vervelende en besmettelijke kwaal waar veel mensen, zowel volwassene als kinderen, mee te maken kunnen krijgen. Een belangrijke vraag is dan ook, hoe kun je hoofdluis bestrijden?

Hoofdluis
Hoofdluizen zijn enorm kleine en vervelende beestjes die zich vaak op het hoofd van mensen zitten. Ze nestelen zich op het hoofd en leven van het bloed dat ze opzuigen uit het hoofd. Mensen voelen hier echter niets van. Wanneer luizen bloed zuigen uit de huid, laten ze hun speeksel achter. Dit speeksel zorgt er voor dat er een allergische reactie ontstaat. Vervolgens komt het wel bekende symptoom opzetten, jeuk.

Hoofdluis bestrijden
Hoofdluis bestrijden kan gelukkig op verschillenden manieren. Een voorbeeld hier van is het aanschaffen van speciale luizen zakken. Deze zie je voornamelijk veel op basisscholen hangen. Ieder kind krijgt een eigen zak waarin ze hun jas moeten hangen. Op deze manier voorkom je verspreiding van de luizen.

Een andere methode is een speciale kammethode. Hiervoor moet men een speciale luizenkam aanschaffen. Op deze manier kun je luizen van de huid verwijderen en dus bestrijden. Ook zijn er diverse luizen shampoo’s verkrijgbaar. Om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen wordt er vaak gebruik gemaakt van een combinatie van deze twee. Een bestrijdingsmiddel en de luizenkam. Tevens is het hierbij belangrijk dat het meerdere malen wordt toegepast. Na een keer de shampoo te hebben gebruikt en het haar te hebben gekamd ben je namelijk niet van de luizen af. Dit moet meerdere malen worden toegepast tot dat je er zeker van bent dat je van de luizen af bent.

Tot die tijd is het belangrijk om binnen het gezin regelmatig te controleren op luizen. Vaak is het zo wanneer een iemand het heeft, de rest van het gezin er ook last van krijgt. Dit is natuurlijk niet de bedoeling.

Comments are closed.