Waar te beginnen met het aanleggen van een tuin?

Het zal niet de eerste keer zijn dat mensen problemen hebben met het aanleggen van hun tuin. Vaak leggen mensen maar wat aan. Naar enige tijd wordt gezien dat planten niet goed groeien of dat het er toch niet zo mooi allemaal bij elkaar uitziet. Achteraf gezien is het zonde van je tijd en geld wat je hebt geïnvesteerd in je tuin.

Mensen ontwerpen voor hun huis plannen en ideeën, waarom doen ze dit niet bij hun tuin?
Een tuin kan zo een meerwaarde hebben en creëren aan je woning. Ook zorgt een ontwerp ervoor dat je optimaal de ruimte in je tuin benut.

Het ontwerpen van je tuin kun je het beste verdelen in fases.

De eerste fase is het in kaart brengen van je tuin. Wat wil je ermee en hoeveel wil je eraan spenderen. De één houdt meer van feestjes en barbecues, terwijl dat andere graag in de eigen tuin groentes wilt kweken.

De tweede fase is het meten van de tuin en zo een beeld krijgen van de beschikbare ruimte is je tuin. Bekijk ook goed bepaalde aspecten in je tuin. Een aantal aspecten zijn, waar de schaduw is, invloed van wind, maar ook de afwatering van je tuin. Het uitzicht vanuit je kamer op de tuin maar ook uitzicht naar de tuin van buren.

Eenmaal je de tuin in kaart heb gebracht, kun je gaan nadenken over ideeën en wat je belangrijk vind in een tuin. Wat is de looprichting zodat je weet waar je tuinbestrating wilt hebben. Wat voor terrastegels wil je hebben, wel of geen vijver, schutting, beplanting en ga zo maar door.

In de laatste fase komt het erop neer het invullen van je tuin. De aspecten waar je het meeste waarde aan hecht en wat binnen je budget past kun je dan gaan invullen. Bij het invullen van je tuin moet je rekening houden met hoogtes. Daarnaast ook rekening houden dat planten soms wel of niet in de schaduw moeten. Zorg ervoor dat het geheel een mooie en rustige sfeer uitstraalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *