Verschillende soorten mondzorg

Bij reguliere tandartsbezoeken kun je gewoon naar de normale plaatselijke tandarts gaan. Controle, een gaatje vullen of reiniging is dan natuurlijk geen probleem voor een tandarts. Wanneer je last hebt van ergere dingen is het vaak noodzakelijk om naar een gespecialiseerde tandarts te gaan die na zijn reguliere tandarts opleiding nog een specialisatie heeft gedaan. Welke specialisten zijn er dan precies en wat doen ze?

 

Een endodontoloog houdt zich bezig met wortelkanaalbehandelingen die gecompliceerd zijn. Kleine behandelingen kunnen ook door normale tandartsen worden gedaan, je wordt echter vaak wel doorverwezen naar een specialist.

 

Een gnatholoog is iemand die mensen helpt die pijn ervaren bij het kauwen en kaakklachten hebben. Het is niet heel vaak nodig maar er is dus wel een specialisatie van. Een implantoloog is iemand die implantaten zet. Deze specialisatie komt erg vaak voor. Vaak kan je tandarts dit ook zelf doen omdat dit een gekozen specialisatie is.

 

De bekendste naast de tandarts is waarschijnlijk de orthodontist. De orthodontist zorgt ervoor dat tanden die scheef staan met behulp van een beugel of andere soorten behandelingen. Deze behandelt over het algemeen kinderen en tieners. Er zijn wel steeds meer volwassenen die ervoor kiezen om een beugel te nemen. Je hebt ook nog de kaakchirurg. De kaakchirurg kan complexe operaties aan de kaak uitvoeren. Denk hierbij aan een scheve kaak of een gebroken kaak die gecorrigeerd dient te worden. Je wordt dan vaak doorverwezen naar de kaakchirurg, net als bijvoorbeeld bij kincorrecties.

 

De kincorrectie wordt vandaag de dag ook steeds vaker gedaan. Een afwijkende kind kan leiden tot opvallende negatieve gezichtskenmerken. Vrouwen en mannen kunnen hier psychisch onder gaan lijden. Gelukkig kunnen klinieken tegenwoordig de kin corrigeren om zo de gezichtsverhoudingen te herstellen. Doordat de kin terugligt lijkt deze te lang en lijkt de neus te spits. Het gezicht is dan niet in balans. De chirurg kan hier tegenwoordig goed in helpen.

 

Comments are closed.