Van 8 micrometer naar das

Gewoonweg omdat het netjes is? Omdat het moet? Of vinden mannen het gewoon mooi? De stropdas is een echte accessoire voor de man en wordt zoals te zien is nog dagelijks gedragen. De stropdas bestaat uit vele draden van 8 millimeter, maar hoe we aan deze draden komen en hoe hiervan een stropdas wordt gemaakt weten maar weinigen. Het verhaal achter de stropdas begint bij de zijderups en eindigt in de weverij. Na dit proces kunt u de stropdas terugvinden in de winkel, of u kunt de stropdas online vinden.

Hoe wordt de grondstof voor de stropdas vervaardigd?

Stropdassen worden eigenlijk altijd van polyester en zijde gemaakt. Polyester is het materiaal dat kunstmatig wordt vervaardigd. Zijde wordt natuurlijk vervaardigd en komt van de zijderups, dat is de larve van een zijdevlinder. Na het leggen van een eitje duurt het 10 dagen voordat deze uitkomt, daarna zal de rups zich helemaal volvreten tot hij niet meer kan. Vervolgens wikkelt de rups zich in een cocon van zijde. De cocon bestaat uit allemaal draden van 8 micrometer dik en 350 tot 950 meter lang. Er zijn 5000 cocons nodig om 1 kilo zijde te kunnen maken. Tien van deze draden bij elkaar vormen een draad dat sterk genoeg is om te gebruiken als garen. De zijderups komt niet meer in het wild voor, mensen zorgen voor de voorplanting ervan.
Zodra het garen klaar is voor gebruik, zowel het polyester als de zijde, kan het gekleurd worden in een verfbad.

Van gekleurd garen naar stropdas

Als het garen klaar is, kan de stropdas worden gemaakt. Over het algemeen bestaat een stropdas uit drie delen. Het voorste gedeelte, de stropdas zelf, wordt gezien als het eerste van de drie delen. Er worden verschillende soorten (kleuren) gebruikt om te werken met verschillende soorten motieven en kleuren. De voering voor de stropdas wordt op maat gesneden en is het tweede gedeelte van de stropdas. De dikte van de voering bepaald de dikte van de stropdas en is meestal gemaakt van katoen. De tegenvoering is het derde gedeelte van de stropdas en is het gedeelte dat zichtbaar is aan de achterkant. Deze achterzijde wordt meestal gemaakt van polyester of zijde. Op de achterkant van de stropdas wordt meestal nog een label geplaatst, deze is ervoor bedoeld om het achterbeen in te stoppen. Het merk van de stropdas of het logo van een bedrijf staat hier vaak op afgedrukt.

Polyester is synthetisch en komt tot stand door chemische reacties, vervolgens zorgen ze er in de weverij voor dat er een stropdas ontstaat. De zijden stropdas komt voort uit de zijde van de zijderups en eindig ook in de weverij. Door de 3 verschillende delen van de stropdas samen te voegen, ontstaat er een stropdas. Maar vergeet niet om mooie manchetknopen erbij te kopen, dit maakt uw outfit helemaal af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *