Tuinmeubelen schoonmaken en onkruid bestrijden: Tuintips van oma

Hoe maak je tuinmeubelen grondig schoon? Waar kun je onkruid gemakkelijk mee bestrijden? Zijn er middeltjes tegen muggen of wespen in de tuin? Dit zijn nog maar een paar van de vragen die tuinbezitters regelmatig stellen.

Natuurlijk zijn er enorm veel (chemische) bestrijdingsmiddelen of schoonmaakmiddelen voor de tuin verkrijgbaar. Maar met een paar handige tuintips van vroeger kom je ook al ver: De tuintips van oma. Bovendien vaak onschadelijk voor het milieu en goedkoop!

Tuintips van vroeger & nu:

√ Bij een zonnig dakterras kun je beter hoge (ronde of vierkante) bloembakken gebruiken, zo verdampt het water minder snel.

√ Onkruid in de tuin? Strooi er keukenzout overheen of giet er kokend water over. Een ander middel dat tegen onkruid kan werken is keukenazijn.

√ Snij bij droogte kleine bij plastic flessen de bodem uit en steek het flesje op de kop in de grond dicht bij de wortel. Giet regelmatig water in het flesje. Zo blijven de planten mooi en gevoed.

√ Plaats een aantal lavendelplanten tussen de rozen, dit voorkomt bladluizen. Ook bananenschillen in de grond rondom de rozen helpt tegen luizen.

√ Muggen en andere insecten houden niet van afrikaantjes, lavendelstruiken en citroengeraniums in de tuin.

√  Last van slakken? Maak een lokdoosje van een leeg (boter)bakje. Graaf dat tussen de planten in zodat de bovenkant van het bakje op gelijke hoogte is met de aarde. Vul het bakje met wat bier. Slakken komen hier op af en vallen in het bakje.

√ Tuintegels of tuinmeubelen met groene aanslag? Schoonmaken gaat eenvoudig met een middel van 1 emmer heet water, 3 volle eetlepels vloeibare groene zeep en 5 eetlepels soda.

√ Last van vliegen in de tuin of in huis? Vul een boterhamzakje met water en hang dit voor de tuindeur. Bij veel overlast van vliegen kun je er ook nog een paar in de tuin en onder de parasol hangen.

√ Extra voeding voor jouw planten? Laat het kookwater van eieren afkoelen en gebruik dat voor de planten. Gooi jouw restje thee niet weg, maar giet het bij de (tuin-)planten. Dit geeft ze een boost.

Comments are closed.