Systemen en kostprijs grond-water warmtepomp

In het geval van de grond-water warmtepomp zijn er twee verschillende systemen, een horizontaal en verticaal systeem. Beiden hebben zo zijn voor- en nadelen. Ook de prijs is verschillend. In dit artikel worden beide systemen uitgelegd met daarbij de voor- en nadelen en behandelen we ook de kostprijs van een grond-water warmtepomp.

 

Horizontaal en verticaal systeem

Op de markt zijn momenteel twee verschillende grond-water warmtepomp systemen. Het horizontale systeem wordt zo’n 70 tot 150 centimeter onder de grond geplaatst. Boven dit systeem is het beste om een grasveld aan te leggen of andere planten of struiken die een horizontale wortelgroei hebben. Er mogen geen bebouwingen worden geplaatst boven het horizontale buizennetwerk. De grootte van dit buizennetwerk is afhankelijk van de bodemsamenstelling, het vochtgehalte van de bodem en het vermogen van de warmtepomp. Om een woning van 200m² te verwarmen is een buizennetwerk van ongeveer 250m² benodigd. Het rendement is daarnaast sterk afhankelijk van het seizoen. Hoe langer en strenger de winter is, hoe minder het rendement is. Het voordeel van het horizontale systeem is dat je een hoog rendement kan behalen, het vergt geen onderhoud en tijdens de warmere dagen kan je je woning koelen. De nadelen zijn het benodigde oppervlak en de grote investering.

 

Het verticale systeem vraagt een veel kleiner grondoppervlak. Dit komt doordat de buizen verticaal in de grond komen. Deze buizen worden tussen de 25 en 100 meter diep geplaatst. Het aantal benodigde putten is afhankelijk van de bodem en de warmtebehoefte. Hiervoor dient een bodemonderzoek uitgevoerd te worden. Als je dieper dan 50 meter gaat boren moet je een vergunning hebben. De grond-water warmtepomp met een verticaal buizennetwerk haalt het hoogste rendement. Daarnaast is er minder grond nodig en ook dit systeem kan je huis koelen. De nadelen zijn dat putboringen niet altijd mogelijk zijn en dat het een zeer grote investering blijft.

 

Kostprijs

De investering in een grond-water warmtepomp ligt tussen de €10.000 en €25.000. Dit is afhankelijk van de boringen of graafwerkzaamheden. Zeker bij het verticale systeem zal de kostprijs hoger zijn. Maar ook het rendement is hoger.

Comments are closed.