Subsidiepot zonnepanelen lang niet leeg

De verwachte stormloop op subsidie voor zonnepanelen is uitgebleven. Bijna twee weken na openstelling van de particuliere regeling zijn er twaalfduizend aanvragen voor 8,3 van de beschikbare 21,55 miljoen euro gedaan. Nog zeker 21.000 mensen kunnen profiteren.

Ontbindingsclausule

,,Er zijn ook nog genoeg mensen die bellen en gebruik willen maken van de subsidie. En dat kan mooi”, zegt Gelbrig Hoekstra, mede-eigenaar van installateur Hoekstra-Sûwald. ,,Op basis van de situatie bij ons, ging ik er vooraf van uit dat het potje wel in een dag leeg zou zijn. Waarom dat niet zo is, zou ik niet weten”, zegt Hoekstra. De offerte aanvragen voor zonnepanelen verdriedubbelde bij de installateur in de periode voor 2 juli. Daarbij waren werknemers druk om alle contracten op tijd in orde te maken. Achteraf bleek die haast niet nodig. De website van Agentschap NL lag er drie dagen uit. Een digitale aanvraag kon niet worden gedaan. Er hadden juist veel mensen vrijgenomen om aanvraag en contract op tijd in te dienen en niet naast de 650 euro subsidie te vissen. Iets wat volgens minister Maxime Verhagen (EL&I) een reële kans had. Hij adviseerde een ontbindingsclausule op te nemen in het contract bij de zonnepaneelleverancier.

Onduidelijkheid

,,De situatie was in de eerste dagen wel vervelend en onduidelijk. We kregen veel telefoontjes met de vraag: wat nu?”, zegt Hoekstra. Agentschap NL plaatste uiteindelijk een aanvraagformulier op de website. Een uitgeprinte versie kon per post worden opgestuurd. Na drie dagen werkte ook het elektronisch loket weer. Veel mensen namen het zekere voor het onzekere in de verwarrende situatie. ,,Mensen hebben in die eerste week veelal twee keer een aanvraag gedaan, zowel digitaal als op papier”, zegt Nicole Wegman, woordvoerder van Agentschap NL. ,,De verwerking kost ons wat extra tijd. We moeten namelijk de dubbele aanvragen samenvoegen.” Het antwoord of de subsidie is toegekend, is een kwestie van enkele weken. ,,We houden ons aan de wettelijke termijn van acht weken, maar hopen sneller te zijn.”

Twaalfduizend aanvragen

Tussen de twaalfduizend aanvragen die gisteren bij Agentschap NL binnen waren, zitten nog wel dubbelingen, zegt Wegman. Er is dus nog zeker 13,2 miljoen euro over van de 21,55 miljoen euro voor geïnteresseerden. Het oorspronkelijke bedrag lag overigens op 22 miljoen, maar al eerder bleek dat de kosten voor aanvraagverwerking daar nog af moesten. Die zijn dus 450.000 euro.

Voorwaarden subsidie op panelen

Het subsidiebedrag komt neer op 15 procent van het aankoopbedrag van een installatie. Dat geldt enkel voor de aanschaf van de panelen en ondersteunende apparatuur, zoals omvormers, en niet voor loon- en verbouwingskosten. De installatie moet bovendien groter zijn dan 0,6 kilo Wattpiek. Het volledige subsidiebedrag van 650 euro wordt uitgekeerd bij een vermogen vanaf 3,5 kilo Watt piek.

Comments are closed.