Stropdassen als verzamelobject

Tjongejonge, wat zijn we gecultiveerd. We letten pijnlijk nauwkeurig op hoe we spreken, wat we eten en hoe ons haar zit. Zelfs onze muzieksmaak getuigt nog van een genietcultuur die zich in de loop der decennia heeft ontwikkeld. En natuurlijk zouden we nooit met ongepoetste schoenen het huis uitgaan of zelfs een overhemd met buttondownkraag met een das combineren, als we in een steakhouse nippen aan een goed glas rode wijn en een halfrauw stuk rundvlees tussen onze hoektanden schuiven – wat is dat? Bloedig? Lomp? Onbehouwen? Ja, maar wel lekker. Want ook al geven we het niet graag toe, soms komen de oerinstincten boven. En als dat gebeurt, zijn we er nog een klein beetje (!) op voorgeprogrammeerd onze buit met onze tanden te verscheuren.

Maar nergens anders komen onze oerinstincten zo naar boven als bij onze blinde verzamelwoede. Als oude jagers en verzamelaars zijn we altijd op zoek naar iets nieuws, nog spectaculairders. Postzegels? Hebben al snel de naam saai te zijn. Knuffelbeesten? We zijn toch geen kinderen meer? En zo zoekt de verzamelwoede een doel dat mannelijk en gecultiveerd is: de stropdas. Al is deze voor menigeen vooral een oncomfortabele noodzaak, toch zal iedere man die regelmatig een das draagt, moeten toegeven dat hij duidelijk meer dassen in zijn kast heeft dan nodig. Want verzamelen is leuk.

Wie langs een licht naar mottenballen en stijfsel ruikende herenmodezaak loopt en daar exact de stropdas ontwaart waar hij al lange tijd naar op zoek is, is reddeloos verloren. Pardon? Toch koopt u de das niet? Jawel. Dat doet u wel. Is het niet vandaag, dan wel morgen. Anders zult u jarenlang de pest inhebben dat u hem niet hebt gekocht. Dat schitterende dessin! Die perfecte kleuren! Dat is DE das – net zoals de laatste paar honderd. Natuurlijk: na een paar maal dragen belandt deze aanwinst ergens onder in de kledingkast. Maar alleen omdat u hem niet meer kunt vinden tussen de andere nieuwe dassen. Wie dus zeker wil zijn dat hij altijd een goed overzicht heeft van zijn gehele collectie, zal daar iets op moeten bedenken.

Kenners zweren erbij de stropdassen opgerold in een ondiepe la te bewaren. Dat is in theorie niet verkeerd. Maar u hebt ze nog sneller bij de hand met een nuttige uitvinding: de stropdascarrousel.

In feite is dit gewoon een soort van stropdashouder. Alleen passen er heel veel stropdassen.net in en kunt u deze als in een carrousel aan u voorbij laten komen. Spannendere modellen werken zelfs op batterijen en laten de stropdassen ronddraaien tot u de das hebt gevonden die u zocht.

En zo kunt u niet alleen af en toe bij een blik in uw kledingkast zwelgen in uw stropdasverzameling en de herinneringen die de dassen bij u oproepen. U kunt niet alleen als trotse bezitter uw vingers over de gladde, zijden stof laten glijden. U kunt de dassen ook daarvoor gebruiken waarvoor deze oorspronkelijk zijn gemaakt: als het mannelijkste van alle accessoires, perfect afgestemd op pochet, overhemd en manchetknopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *