Sociale angst is heel normaal

Als je dit artikel leest, dan herken je waarschijnlijk wat in de titel. Laat me daarom beginnen om te zeggen dat angst voor mensen (om ze aan te spreken, aan te kijken of mee om te gaan) niet alleen heel vervelend is, het is ook best wel normaal.

Wat ik in dit artikel duidelijk ga maken dat angst iets normaals is en dat het tegelijkertijd ook heel normaal is om te doorbreken. Ik sta eerst stil bij angst en daarna bij een manier geven om angst te overwinnen.

De functie van sociale angst

Om te beginnen angst is niets meer en niets minder dan een emotie, zoals vreugde of verdriet. Deze emoties hebben allemaal een functie. Ondanks dat de emotie niet altijd fijn is, is het zo dat de functies wel allemaal positief zijn.

Vreugde heeft bijvoorbeeld als functie is om buiten jezelf te gaan en meer interesse te krijgen in de wereld om je heen. Angst op zijn beurt zorgt voor oplettendheid en maakt dat je je voorbereidt op het nemen van actie.

Angst voor mensen is (onbewust) aangeleerd

Bijna alle angsten zijn aangeleerd. Het zal niet met opzet zijn gebeurd maar een vervelende of traumatische ervaring is voorgevallen en dit kan (onbewust) veel invloed op jou hebben. Ook kunnen mensen angsten aanleren door iemand anders ergens bang voor te zien zijn. Wanneer we eenmaal angstig zijn blijft de angst in stand gehouden tot we een paar keer eenzelfde situatie op een positieve manier beleven.

Meer tips over sociale angst, zelfvertrouwen en flirten lees je hier.

Comments are closed.