Reinigen van drukmachines met droogijsstralen

Ik werk al enige tijd bij een grote drukkerij. Wij beschikken over 30 verschillende machines die elk jaar  weer opnieuw miljoenen soorten drukwerk verzorgen. Deze machines hebben natuurlijk veel onderhoud nodig en moeten eens in de zoveel tijd worden voorzien van onderhoud dat gebeurde dit jaar op een speciale manier namelijk met droogijsstralen. Ik zal in dit artikel wat vertellen over deze manier van reinigen.

Wat is droogijsstralen?

Droogijsstralen is natuurlijk niet een erg bekend begrip in onze wereld maar het is al een behoorlijke tijd een zeer veel gebruikte manier van schoonmaken in tal van industrieën.  Het wordt onder andere veel gebruikt voor de reiniging van de volgende doeleinden.

Matrijzen(mal of gietvorm is een hol of bol model van het gewenste product), veel elektrische onderdelen, machines in de voedingsindustrie, drukmachines(in een grote drukkerij als bij ons), lasrobots en lastafels, en het wordt gebruikt voor het reinigen van de landingsbanen van Schiphol.  Droogijsstralen wordt dus voor veel verschillende doeleinden gebruikt.

De techniek van droogijsstralen

Het hele principe van droogijsstralen is gebaseerd op het gebruiken van droogijskorrels. Dit zijn zoals de naam het al zegt korrels gemaakt van droogijs dat ook veel wordt gebruikt  in koelcellen & koelelementen. Via persluchtstroom worden de droogijsdeeltjes versneld in de straalstang en vervolgens door het pistool op het oppervlak gespoten dat gereinigd moet worden.

De reinigende werking van droogijsstralen is gebaseerd op de volgende drie effecten.

Inslageffecten: De persluchtstroom die het droogijs versnelt en het ontwerp van de straalpijp zorgen voor een grote kinetische energieoverdracht.

Thermoshock: Door het temperatuurverschil tussen het oppervlak dat gereinigd moet worden en het droogijs ontstaat de zogenaamde temperatuur gradiënt. Dit zorgt ervoor dat er microscopische scheurtjes in de te verwijderen laag het gevolg daarvan is dat deze loskomt.

Micro-explosie: Op het moment dat een droogijsdeeltje het voorbestemde oppervlak raakt, wordt het omgezet in gas. Het volume is veel groter dan het droogijsdeeltje. Dit veroorzaakt een liftende kracht waardoor het vuil wordt verwijderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *