Pure Data, een live performance tool

Pure Data (of PD) is een real-time grafische, modulaire omgeving waarin je audio, video, multimedia projecten en installaties kunt aansturen en bewerken. Deze visuele programmeertaal wordt onder andere door performers, VJ’s en componisten gebruikt om (extra) beeld- en geluidseffecten toe te voegen aan hun geluidsfragmenten.

Het programma is, in de jaren ’90, ontwikkeld door de Amerikaan Miller Puckette omdat hij merkte dat er behoefte was aan makkelijk te begrijpen software waarbij men niet verstrikt raakt in de wereld van ingewikkelde programmeertalen. Pure Data is gratis te downloaden via www.puredata.info (open source) en beschikbaar voor Windows, Mac OS X en Linux. Veelgebruikte versies zijn Vanille en Extended. De broncode is bovendien beschikbaar voor mobiele platformen als Maemo, iPhone OS, en Android.

Pure Data is een ‘data flow’ programmeertaal, wat betekent dat bepaalde functies, ook wel ‘objecten’ genoemd, met elkaar linkbaar zijn. Deze objecten representeren bepaalde algoritmes en worden op een ‘canvas’ (scherm) geplaatst. Door de verschillende objecten met elkaar te verbinden, kun je een zogeheten ‘patch’ creëren. De verbinding maakt het mogelijk dat gegevens van het ene object naar het andere object kunnen ‘stromen’ (data flow).

Doordat het programma gebruik maakt van de eerder genoemde patches, is het mogelijk bijvoorbeeld met geluid, videobeelden te bewerken en deze vervolgens via het internet te streamen naar een andere computer. Op deze computer kunnen de videobeelden vervolgens worden geanalyseerd en gebruikt om installaties aan te sturen. Het bewerken van het programma heeft direct effect. Dit is een groot voordeel ten opzichte van andere (tot nu toe gebruikte) programmeertalen.

Gebruikers en programmeurs van Puredata hebben extra functies ontwikkeld (zogeheten ‘externals’ of ‘externe libraries’) die kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals video processing, het terugspelen en streamen van MP3’s of Quicktime video’s, het weergeven van 3-dimensionele objecten en het vervormen van virtuele objecten. Er zijn vele externe libraries beschikbaar. Elke denkbare bewerking is mogelijk met Pure Data als de betreffende library de vereiste functionaliteiten beschikt.

PureData een van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van applicaties in de toegepaste kunst- en muziekwereld. Het programma is ideaal voor artiesten die willen experimenteren en hun creativiteit willen botvieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *