Praktische tips voor het verven van leren schoenen

Iedereen heeft thuis wel een paar leren schoenen staan die heel erg geliefd zijn. Dit kan komen, omdat ze destijds veel hebben gekost of omdat er mooie herinneringen in beleefd zijn. Het is helaas niet te voorkomen dat leren schoenen er na verloop van tijd minder mooi uit gaan zien, het leer verkleurt of je vindt de kleur zelf überhaupt niet meer mooi. Je kunt dan nieuwe schoenen kopen, maar vaak is zo’n drastische maatregel niet nodig. Het kan leuker, met meer zelfvoldoening en goedkoper: schoenverf. Zulke verf is volop verkrijgbaar bij de betere schoenmaker en zelfs in veel supermarkten vind je tegenwoordig makkelijk een beetje schoenverf of schoenpoets op de non-food afdeling. Ook online kun je je heil vinden en het makkelijke aan online is dat je een groter aanbod hebt en je kunt vanuit je luie stoel alle soorten vergelijken en weloverwogen een keuze maken. Let bij de keuze voor schoenverf vooral goed op het soort leer dat je gaat verven. Voor Angelus leer moet je bijvoorbeeld speciale Angelus verf kopen.

 

Het is ook belangrijk om te begrijpen dat je je schoenen beter niet in een kleur kunt verven die lichter is dan de huidige kleur. Dit heeft twee redenen. Ten eerste zal je veel verf nodig hebben om de lichtere kleur mooi te krijgen. Ten tweede zal de donkere kleur sneller door de lichte kleur heen gaan schijnen. Dit komt omdat meerdere lagen verf op elkaar sneller afbreken dan een enkele laag.

 

Ook moet je bij leerverf opletten op het onderscheid tussen glad leer en suède leer. Glad leer is makkelijker te verven, omdat het leer glad is, zoals de naam doet vermoeden. Suède leer is lastiger om te verven door de open structuur. Als je niet goed verft, bestaat de kans dat suède na het verven hard wordt en dit levert geen mooi resultaat op.

Comments are closed.