Pleisters: haal ze in huis

Pleisters heb je altijd wel een keer nodig. Een snijwondje hier, een schrammetje daar. Pleisters op de wonden plakken, werkt op dat soort momenten helend. Maar de meeste mensen staan er niet bij stil dat ze een keer op zijn en grijpen dan mis in het badkamerkastje. Pleisters en het nut ervan, daar gaat dit artikel over.

Pleister

Pleisters

Pleisters plakken we eigenlijk overal op. We bedoelen natuurlijk dat je ze eigenlijk overal op het menselijke lichaam kunt plakken. Bijvoorbeeld in je gezicht, je vinger en zelfs op je kleinste teen kan een pleistertje op. Pleisters bestaan namelijk in allerlei denkbare vormen, kleuren en formaten. Want in de loop der tijd heeft de pleistertechniek niet stilgestaan en is ook de commercie om de hoek komen kijken.

Pleisters voor iedereen

Het assortiment aan pleisters is heden ten dage zelfs zo uitgebreid, dat er voor iedereen wel een pleister bestaan. Pleisters voor volwassen, voor kinderen en zelfs speciale pleisters voor je huisdier. De gekleurde kinderpleisters vonden onmiddellijk een gretige aftrek bij ouders, want je kunt je voorstellen dat een kind dat au heeft en huilt, het extra leuk vindt als het een gekleurd pleistertje krijgt. Liefst nog met een Disney-figuur erop. Goed bedacht dus door de commercie. Maar een pleister hoor in eerste instantie natuurlijk zijn werk te doen: het stoppen van een bloeding en het afdichten van de wond.

Hygiëne en  pleisters

Belangrijk bij een open wond of wondje is dat je de hygiëneregels in acht neemt. Dus handen wassen voordat je pleisters plakt. Je kunt de wond ook eerst met jodium voorbehandelen. Doe dit zeker wanneer je bijvoorbeeld een schaafwond hebt en er allerlei zandkorrels of modder op de wond zitten. Was de wond eerst voorzichtig met water en dep het daarna in met wat jodium op een wattenstaafje of met wattenbollen. Daarna kun je de pleister erop plakken. Welke pleisters je hiervoor gebruikt, hangt af van het soort wond en de grootte ervan.

Voor kleine wondjes kun je gewoon normale kleine pleisters gebruiken, maar voor grotere snij- en schaafwonden, kun je beter pleisters gebruiken met gaas of een zogenaamd compres. Wanneer je natuurlijk echt te maken hebt met grote wonden die veel bloeden, helpt een pleister niet. Ga dan direct naar de Eerste Hulp van je plaatselijke ziekenhuis. Maar dit spreekt voor zich.

Pleisters raken op

Pleisters zijn natuurlijk geen onuitputtelijke bron in huis. Hoewel we ze gelukkig niet vaak nodig hebben, vergeet je dat ze ook opraken. Naarmate de tijd verstrijkt is het pakje op een gegeven moment gewoon leeg. Haal dus voldoende pleisters in huis. Heb je een verbanddoos? Controleer deze dan regelmatig op de inhoud. Want ook de inhoud van een verbanddoos is op een gegeven moment natuurlijk leeg.

Bekijk welke items er thuis horen in een verbanddoos. Dit kun je zien op de website van Evac punt NL. Klik op de categorie verbanddozen of verbandtrommels en je zult vanzelf een checklist tegenkomen. Bekijk welke items je nodig hebt. Ook kun je hier gelijk een verbanddoos of verbanddoos inhoud bestellen of kopen. Deze wordt dan bij je thuisbezorgd. Losse pleisters zijn er overigens ook te koop in allerlei uitvoeringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *