Petitie tegen importheffing op Chinese zonnepanelen

Net nu zonne-energie, dankzij goedkope Chinese zonnepanelen, een enorme vlucht neemt, dreigen importheffingen van de VS en Europa deze verduurzaming te frustreren. Een wereldwijde petitie moet de politici tot inkeer brengen. De afgelopen jaren is de prijs van zonnepanelen sterk gedaald. Zo sterk, dat zonne-energie nu in veel landen zonder subsidie kan concurreren met stroom uit het elektriciteitsnet. De verkoop van zonnepanelen groeit nu als kool, zowel in Azië als in Europa en de VS.

Desondanks zijn recent veel Europese en Amerikaanse fabrikanten van zonnepanelen failliet gegaan. Die geven China daarvan de schuld: Chinese fabrikanten zouden hun panelen dankzij subsidies onder de kostprijs kunnen verkopen. Nadat de VS al heffingen hadden ingevoerd, hebben nu ook Europese fabrikanten de Europese Unie verzocht om importheffingen in te stellen.

Mondiale oproep

Avaaz, een groep van burgers in tal van landen die op het web geregeld petities organiseert rond veelal mondiale thema’s, meent dat het duurder maken van zonnepanelen het laatste is waar de wereld nu behoefte aan heeft. Daarom roept Avaaz iedereen op hun nieuwste petitie te tekenen: Een zonnestraal van hoop voor het klimaat.

Daarin staat onder meer: ‘Als bezorgde wereldburgers roepen wij u op om onmiddellijk met China in gesprek te treden en afspraken te maken die banen en innovatie red [sic], en tegelijkertijd de groene revolutie stimuleert [sic]. Tarieven, protectionisme en een handelsoorlog zullen de prijs van zonne-energie alleen maar verhogen en daarbij desastreus zijn voor zowel deze ontluikende industrietak als voor het klimaat.’

Heffing kóst banen

Wie mijn weblog al wat langer volgt, zal het niet verbazen dat ik aandacht vraag voor deze actie. Ik geloof eerlijk gezegd niet dat de goedkope Chinese panelen Amerika en Europa netto arbeidsplaatsen kost. Ik heb eerder al gemeld dat Duitsland enorm veel verdient aan die Chinese panelen en zonneboilers, waar vooral veel Duitse technologie in is verwerkt, en waar ook heel veel Duitse omvormers bij worden verkocht (Duitsland is wereldmarktleider bij omvormers).

Maar ook in Nederland en andere Europese landen leveren de Chinese panelen momenteel heel veel, uiterst welkome, banen op. Bij de installateurs die de panelen op daken plaatsen, en bij de bedrijven die de panelen importeren en aan consumenten verkopen, om maar twee voor de hand liggende bronnen van werkverschaffing te noemen. En dat gaat ook op voor de VS. In de EU en de VS samen zijn momenteel vermoedelijk zo’n 150.000 banen afhankelijk van goedkope zonnepanelen. Dat zijn veel meer arbeidsplaatsen dan de banen die verdwenen door het faillissement van zonnepaneelfabrikanten.

Kortom: als politici in Washington en Brussel echt begaan zijn met werkgelegenheid, dan mogen ze hun oren niet laten hangen naar de lobby van één sector uit de zonne-energiewereld.

Verkapte subsidie op olie

Als ze dat wel doen, frustreren ze bovendien de ontwikkeling van groene stroom en stimuleren zo de vervuilende stroom uit kolen, olie en gas. Eigenlijk is een heffing op Chinese zonnepanelen een zoveelste verkapte subsidie voor de oliemaatschappijen. Daar is de wereld volgens mij niet bij gebaat.

Comments are closed.