Op weg met een aanhangwagen

Het is belangrijk dat je voordat je met een aanhangwagen gaat rijden, begrijpt dat het wat extra vaardigheden vereist. Het is anders dan het ‘’dagelijkse autorijden’’ en je moet situaties even leren inschatten. Eigenlijk wen je er wel snel aan als je eenmaal op weg bent. Het is belangrijk dat je de ruimte goed weet in te calculeren en dat je de bochten ruim genoeg neemt. Natuurlijk moet je je ook aan de veiligheidsregels houden.

Regels
Iedereen die beschikt over een standaard rijbewijs mag rijden met een aanhangwagen. Het is wel zo dat de lading, inclusief de wagen, niet meer dan 750 kilo mag wegen. Hier zijn een aantal uitzonderingen voor, maar over het algemeen is dit de basisregel. Als je wel een aanhangwagen wilt rijden met een zwaardere lading moet je beschikken over rijbewijs BE. Met dit rijbewijs kan je zelf bepalen met wat voor een gewicht je rijdt.

Verschillende modellen
Er zijn veel verschillende modellen aanhangwagens, het ligt er natuurlijk ook aan voor welke klus je de wagen nodig hebt. Een veelgebruikt model is de bagagewagen, deze kun je sluiten en hier kan een grote lading bagage in. Deze wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt als mensen op vakantie gaan. Je kunt ook een wagen huren die voor een heel ander doel bestemd is, namelijk reclame. Op zo’n reclamestelling kan je een spandoek hangen en zo trek je de aandacht op de weg of op een event.

Huurprijzen
De prijzen voor verhuur aanhangwagens verschillen omdat er zoveel verschillende soorten wagens zijn. Voor een standaard bakaanhangwagen of bagagewagen betaal je rond de 25 euro per dag. Een auto transporter is wat duurder en hier betaal je zo’n 45 euro per dag voor. Vaak komt er nog wel borg bij om er voor te zorgen dat er goed mee om wordt gegaan, maar dat krijg je uiteraard terug als je de wagen weer inlevert.

Comments are closed.