Onderhoud plegen aan je garagedeur, rolluik en hek. Zo doe je dat!

Als je je garagedeur periodiek laat onderhouden bespaar je kosten, voorkom je onveilige situaties en voorkom je dat voor een gesloten deur, luik of hek komt te staan. Dat is duidelijk, maar zelf preventief onderhoud plegen, hoe doe je dat dan?

Met de onderstaande onderhoudstips zorg je daar zelf op eenvoudige wijze voor.

 1. Schoonmaken

 • Maak je garagedeur, rolluik of schuifhek regelmatig schoon. De panelen en ramen kun je met een vochtige (zachte) doek of spons afnemen. Of je ook schoonmaakmiddel kunt gebruiken, is afhankelijk van het materiaal waarvan je toegangspoort gemaakt is. Raadpleeg bij twijfel hierover altijd eventueel aanwezige documentatie of laat het gebruik ervan helemaal achterwege.
 • Maak ook de rails goed schoon. Ook dit kan met een vochtige doek. Een schone looprails zorgt ervoor dat je deur soepel open en dicht blijft gaan.
 1. Controleren

 • Controleer of de deur, het hek of rolluik soepel loopt wanneer je deze handmatig bedient. Let op: controleer eerst of de stroom is uitgeschakeld. Check daarna of alle looprollen ronddraaien wanneer de deur beweegt. Wanneer dit niet het geval is, smeer de looprollen en controleer opnieuw. Als één van de looprollen vervolgens nog niet draait, dient deze vervangen te worden. Je kunt ervoor kiezen dit zelf te doen of een vakkundige monteur in te schakelen.
 • Controleer of de torsieveren intact zijn. Als er beschadigingen zichtbaar zijn, is het van belang een erkend bedrijf in te schakelen. Let op: ga nooit zelf aan de slag met op spanning staande veren.
 • Controleer de hefkabels; wanneer er rafelingen te zien zijn, moet de betreffende kabel vervangen worden. Let op: doe dit niet zelf, maar schakel een vakkundig bedrijf in.
 • Controleer de rubberen afdichtingen op slijtage of schade. Indien deze beschadigd zijn, kun je ze zelf vervangen of een reparatiebedrijf inschakelen om het voor je te doen.
 • Controleer overige onderdelen (zoals scharnieren en sloten) op roest en slijtage. Bij roestvorming of slijtage is het belangrijk de onderdelen tijdig te vervangen. Ook hier geldt weer: het vervangen kun je zelf doen, maar laat kabels en veren over aan de vakman.
 1. Smeren

 • Smeer de lagers en assen van de looprollen.
 • Smeer de torsieveren door een met olie doordrenkte doek behoedzaam over de windingen te wrijven. Let op: wees hierbij altijd voorzichtig, veren op spanning kunnen gevaar op leveren.
 • Smeer de looprails van de deur. Doe dit echter pas nadat je hebt gecontroleerd dat deze goed schoon is en dat er zich geen obstakels (zoals schroeven of bouten) bevinden in de rails.

Regelmatig onderhoud voorkomt problemen op de lange termijn en verlengt de levensduur van je toegangsdeur, rolluik of hek aanzienlijk. Naast de bovengenoemde stappen die je zelf kunt uitvoeren, is het belangrijk regelmatig een vakkundige monteur onderhoud te laten plegen.

ROMASS kan je daarbij helpen. Wij hebben meer dan 20 jaar ervaring en zorgen er voor dat je kanteldeur, sectionaaldeur, schuifhek of rolluik goed onderhouden wordt. Bel naar 085-7822730 voor informatie of bezoek onze website.

Comments are closed.