Nieuwe regels voor na-isolatie spouwmuren

Voor de naar schatting 600.000 woningen in Vlaanderen die in aanmerking komen voor na-isolatie van spouwmuren. Een enorme markt, maar geïnteresseerde aannemers moeten voortaan wel over een ATG-certificatie beschikken, indien men wil genieten van de Vlaamse premie van 6 euro/m². Specialist Knauf Insulation anticipeerde alvast op die maatregel met een erkende opleiding én een uniek product.

De luchtspouw in bestaande woningen, gebouwd vanaf de jaren vijftig, blijkt inderdaad heel geschikt om de woning in één klap energie-efficiënter te maken, met een forse besparing (tot 26% op de energiefactuur) en meer akoestisch en thermisch comfort, zowel in winter als zomer. Jaarlijks worden nu al bij meer dan 6.000 bestaande woningen spouwmuur isolatie aangebracht, nog maar een fractie van het potentieel dus.

Daarom had de Vlaamse overheid sinds 1 januari 2012 de premie voor het na-isoleren van de spouw opgetrokken tot € 6/m² met een maximum van € 800. Vanaf 1 juli kan er enkel nog aanspraak op deze premie gemaakt worden indien gebruik wordt gemaakt van een erkend product met een lambdawaarde van maximaal 0,065 W/mK en in geval de spouw een dikte heeft van minstens 50 mm die volledig wordt opgevuld. Gemiddeld heeft een woning 100 m² spouwmuren en bedraagt de totale investering ongeveer € 2000. Met de energiebesparing en premies is die investering op enkele jaren terugverdiend.

Sluitende schil

Volgens Knauf Insulation is het een kwestie van tijd voordat de aanvragen massaal zullen binnenlopen. “Mensen denken nu nog vaak dat het een ingrijpende operatie is waar heel wat kap- en breekwerk aan te pas komt, maar dat is het niet”, zegt Marc Malherbe de Juvigny, Managing Director van Knauf Insulation. “Op één dag en zonder sporen na te laten is het karwei geklaard. En niet te vergeten: de woning krijgt een hoger energielabel, en stijgt dus in waarde. We moeten mensen bewust maken dat het weinig zin heeft hoogrendementsbeglazing te plaatsen, als je met ongeïsoleerde spouwmuren of zonder vloerisolatie blijft zitten. Net zoals je in de winter ook niet met handschoenen en muts, maar zonder jas de deur uitgaat.”

Verder dan de norm

Malherbe de Juvigny: “Het is goed dat de kwaliteit bewaakt wordt, en Knauf Insulation wilde daarbij dé referentie op de markt ontwikkelen. Supafil inblaaswol duikt spectaculair onder voorgeschreven norm, en dat met het meest duurzame isolatiemateriaal op de markt. Supafil behaalt een lambdawaarde van maar liefst 0,034 W/m.K en bestaat voor 70% uit gerecycleerd glas. Bovendien is het materiaal onbrandbaar en vochtwerend, maar toch ‘ademend’ van binnen naar buiten, zonder gevaar op ‘inzakken’ of koudebruggen.”

Nog een primeur: Knauf Insulation Supafil is de eerste inblaaswol die voldoet aan de nieuwe Europese Lambda 90/90 regel, wat betekent dat de opgegeven lambdawaarde wordt behaald in 90% van de constructies met een betrouwbaarheid van 90%. Knauf Insulation Supafil voldoet aan de hoogste eisen voor binnenluchtkwaliteit (Air Comfort Gold Standard van Eurofins).

Opleiding en vakmanschap

Ook voor de installateur biedt Supafil zeer specifieke voordelen, met name vanwege de constante dichtheid, zonder ‘blokkages’ en de kost- en tijdsefficiëntie. Enkel erkende installateurs mogen de spouw na-isoleren sinds 1 juli 2012. Knauf Insulation biedt in haar Trainingscentrum de opleiding tot Supafil Erkend Installateur aan in het kader van ATG voor na-isolatie van spouwmuren. “We focussen daarbij ook op de juiste oplossing voor elk soort gevel. Zo zijn er verschillende soorten spuitmonden, afhankelijk van bestaande muren of nieuwbouw, of van een snelle of meer esthetische verwerking. Kers op de taart: indien goed geplaatst, is de gevel onderhoudsvrij gedurende tientallen jaren.”

Comments are closed.