Muggenbeten Tijdens Zwangerschap

Ben je zwanger? Dat is natuurlijk hartstikke leuk nieuws! Het enige nadeel is echter, dat je waarschijnlijk last heb van de daarbij horende kwaaltjes zoals misselijkheid, veel plassen en gevoeligheid. Wanneer je in de zomer zwanger bent kan daar nog een extra kwaaltje bijkomen: extra muggenbeten. Dit is natuurlijk heel erg vervelend.

 

Zwangere vrouwen krijgen meer muggenbeten dan andere vrouwen. Dit heeft meerdere redenen: je lichaamstemperatuur is hoger, je zweet meer, je lichaamsgeur verandert en je ademt meer koolstofdioxide uit.

 

Wie zijn hiervan dan de dader? Dit zijn de vrouwtjesmuggen. De vrouwtjesmuggen zijn de enige muggen die steken. Zij voeden zich namelijk met bloed dat ze opzuigen via de huid. Ze hebben dit bloed nodig om eitjes te kunnen produceren. De vrouwtjesmug heeft een naaldvormig monddeel waarmee ze door je huid kan steken. Bij een steek brengt ze speeksel in waarin eiwitten zitten die bloedstolling tegengaan. Hierdoor kan ze dus het bloed opzuigen. Mannetjesmuggen laten ons fijn met rust en halen hun voeding uit plantensappen.

 

Bij de meeste kinderen zorgt de eerste muggenbeet meestal niet voor een huidreactie. De irritante reacties ontstaan pas bij de volgende beten. Dan pas word je gevoelig voor de vreemde eiwitten die in het speeksel van de mug zitten. Wanneer je vaak gestoken bent kan het ook zijn dat je hier ongevoelig of juist gevoeliger voor wordt. Zo kun je uiteindelijk een allergie ontwikkelen met ontstekingsverschijnselen en blaren.

 

Gelukkig zorgen onze onschuldige Nederlandse muggen niet voor gevaar tijdens de zwangerschap. Het is natuurlijk vervelend dat gejeuk maar je hoeft je geen zorgen te maken over je ongeboren kindje.

 

Het is altijd verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen wanneer je op reis gaat om je zo optimaal te beschermen. In het buitenland kunnen er namelijk nog wel eens muggen voorkomen die wel gevaarlijk zijn. Neem in dat geval een klamboe mee. Het is verstandig om dan een geimpregneerde klamboe mee te nemen. Zo zorg je dat de muggen ook gelijk doodgaan wanneer zij in aanraking komen met de klamboe.

Comments are closed.