Leven met HSP

Hoog sensitieve personen, een term die steeds vaker voorkomt in de huidige maatschappij en die je vast wel ergens hebt gehoord. Studies hebben aangetoond dat maar liefst 20% van de mensen HSP heeft, maar wat is HSP nou precies? In dit artikel zal ik verder behandelen hoe HSP werkt en hoe je ermee om moet gaan.

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat HSP géén aandoening is, zoals een psychose bijvoorbeeld, mensen worden hoog sensitief geboren of niet. Hierdoor is het voor veel mensen onduidelijk wat HSP precies is, omdat het niet direct identificeerbaar is. Technisch gezien, zijn mensen met HSP gewoon héél gevoelig. Ze reageren sterk op prikkels uit hun omgeving en kunnen daar ook zeer emotioneel van worden overigens betekend dit niet dat iedereen die vaak emotioneel is, HSP heeft. Vaak is de kwaliteit van het leven wel hoog bij mensen met HSP, omdat ze vaak zelf niet doorhebben dat ze hoog sensitief zijn of omdat ze snel hebben leren leven met hun hoge gevoeligheid.

Wat wel zo is, is dat mensen met HSP een beter inlevingsvermogen hebben. Ze pikken de prikkels van andere personen hun emoties op, hierdoor kunnen ze goed met je sympathiseren. Helaas is het wel zo dat mensen met HSP vaak als “zweverig” en “emotioneel” worden gezien, dit schept een imago op over het ziektebeeld. Omgaan met HSP hoort geen probleem te zijn, als je daar maar de goeie hulp bij krijgt. Voor meer HSP informatie kan je contact opnemen met je lokale psychiater of doctor, zij kunnen je hier verder bij helpen. Als je toch zelf aan je sensitiviteit wilt werken maar niet naar een doctor of psychiater wilt gaan, kan ik je aanraden om een paar boeken te lezen die geschreven zijn door psychiaters. Hierdoor krijg je een beter ziektebeeld en lees je ook ervaringen vanuit een objectief perspectief.

Comments are closed.