Lak haalt drie procent meer stroom uit zonnepaneel

Australische onderzoekers hebben een lak ontwikkeld die de weerkaatsing van zonlicht op zonnepanelen vermindert. Daardoor kunnen de panelen 3 procent meer stroom produceren.

Als ik het goed begrijp kan de lak al snel op de markt komen. En als dat zo is, wil ik er wel een test mee uitvoeren. Tenslotte is 3 procent bij mij zo’n 75 kWh per jaar, en dat nog ruim 20 jaar lang. Dat maakt het in principe de moeite waard om nog eens met lak en kwast het dak op te gaan. Ik heb nog geen idee van de prijs van de lak, en dat is natuurlijk ook van belang. Die 75 kWh komt overeen met 17 euro dus mag de lak niet de prijs van een broodje goud hebben.

Zonnepanelen weerkaatsen minder licht

De lak moet ervoor zorgen dat er door de zonzijde van zonnepanelen minder licht wordt weerkaatst. Iedereen die nu naar een zonnepaneel kijkt, ziet dat ze staan te glimmen in de zon. Dat kan alleen maar doordat de glazen voorkant een deel van het licht alle kanten op stuurt behalve de kant van de onderliggende zonnecellen. Dat licht kan dus niet bijdragen aan de stroomproductie.

Onduidelijkheid

De verbetering van drie procent valt in het niet bij wat de Amsterdamse onderzoeker Albert Polman en zijn collega Harry Atwater uit Californië begin dit jaar wisten te melden. Zij zijn bezig zonnepanelen niet drie procent meer, maar drie keer zoveel stroom te laten produceren.

Verbetering rendement

Die ontwikkeling vergt echter nog wel enige tijd. Als deze Polman-panelen en zonneboiler over vijf jaar uit fabrieken komen rollen, zou het mooi zijn. Dus tot die tijd is een bescheiden verbetering van het rendement van bestaande panelen meer dan welkom. Als dat bij mij inderdaad 75 kWh per jaar zou opleveren, en ik tel die op bij de 150 kWh die ik hoop gewonnen te hebben met het verschuiven van mijn panelen, zou ik er in totaal 225 kWh per jaar op vooruit gaan. Da’s toch bijna 10 procent ten opzichte van de 2430 kWh die ik over mijn eerste twaalf maanden binnenhaalde.

Comments are closed.