Kwart meer bedrijven failliet

Het aantal bedrijven en instellingen dat in de eerste helft van dit jaar failliet is gegaan, is met een kwart toegenomen tot 3760. ,,Uitzonderlijk veel”, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Bouwsector

“We zien dat het aantal faillissementen over de hele linie toeneemt, maar er is één sector die er met kop en schouders boven uitsteekt en dat is de bouw, waar klusbedrijven en aannemers het erg moeilijk hebben in deze tijd”, vertelt Peter Hein van Mulligen van het CBS. “Daar is de toename meer dan 40 procent.”

Met de bouw gaat het al een hele lange tijd slecht. “De bouw heeft het al een paar jaar moeilijk en ook dit jaar gaat het niet beter. Er worden weinig nieuwe woningen gemaakt en ook de overheid doet niet veel investeringen.” Veel MKB’ers zijn afhankelijk van opdrachten, niet alleen aannemers maar ook loodgieters, de glashandel en elektriciens staan te springen om nieuwe opdrachten.

Horeca

Maar er is ook een sector die het beduidend beter doet en dat is de horeca. Maar volgens Van Mulligen is dat een beetje schijn. “We zien inderdaad een daling van het aantal faillissementen ten opzichte van vorig jaar. Maar als je kijkt naar het absolute aantal, dan is dat nog steeds meer dan 100 en meer dan recordjaren als 2009 en 2010.”

Record

Volgens de economen van ABN Amro gaat dit jaar een record aan faillissementen opleveren.

Comments are closed.