Kunnen huisdieren ook gestrest zijn?

Huisdieren lijken altijd een heerlijk leventje te leiden. We kunnen er jaloers naar kijken. Hoe fijn zou het toch zijn om de hele dag niets uit te hoeven voeren? Geen zorgen over hypotheken, niet elke dag vroeg opstaan om naar werk te gaan, nooit voor moeilijke keuzes staan. Kortom, een leven zonder stress. Maar is dit wel zo?

Het blijkt dat huisdieren ook stress kunnen ervaren. Denk bijvoorbeeld aan stress bij honden. Honden kunnen verschillende soorten stress ervaren, waarbij je een onderscheid kunt maken tussen acute stress en chronische stress. Acute stress is erg normaal en is niet zo erg, omdat het maar kortdurend is. Het wordt wel een probleem wanneer je trouwe viervoeter last heeft van chronische stress. In dit geval ervaart de hond continu stress, waardoor hij zich niet fijn voelt en wat ook gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Deze stress kan voortkomen uit verschillende dingen, zoals grote veranderingen, veel lichamelijke pijn of angsten.

Ondanks dat ze altijd zo relaxed lijken, hebben ook last van stress katten. Katten kunnen, net als honden, last hebben van acute stress en chronische stress. Dit kan veroorzaakt worden door een verandering van leefomgeving, reizen met de kat, en harde geluiden. Je kunt de stress merken bij een kat aan een snelle ademhaling, verstoppen of overmatig likken. Het verschilt per dier en als baasje weet je vaak het best wanneer het gedrag van je huisdier opvallend afwijkt van normaal.

Is er iets te doen aan deze stress? Waar het bij mensen vaak helpt om erover te praten, is dit bij huisdieren een beetje lastig. Je komt dus al gauw uit op middeltjes die je aan je huisdier kunt geven. Een nadeel daarvan is dat het je huisdier vaak simpelweg versuft. Hierdoor denk je dat het helpt, want je huisdier vertoont geen signalen van stress meer, maar het probleem is hiermee niet opgelost. Het is voor het huisdier niet fijn om zich versuft te voelen. Wat je het beste kunt doen is op zoek gaan naar natuurlijke middelen die helpen bij de stress, zonder je huisdier te versuffen.

Comments are closed.