Keramieken plantenbakken

Keramieken plantenbakken zijn van oudsher de meest voorkomende plantenbakken. Vroeger waren er geen andere bakken dat die van steen. Tegenwoordig is er ook een enorm aanbod in kunststof, hout en andere materialen, waarbij kunststof de boventoon voert, maar veel mensen houden toch vooral van de oude vertrouwde stenen plantenbak.

Traditie en sfeer voor in de tuin

Plantenbakken van keramiek stralen traditie en sfeer uit en hebben als groot voordeel ten opzichte van bakken van kunststof dat ze ‘mooi’ verouderen. Een bak van kunststof ziet er na een paar jaar vooral goor uit. Bij een bak van een natuurlijk materiaal, zoals steen, en dan vooral als het gaat om natuursteen of keramiek zonder glazuur, spreek je eerder van ‘verweerd’ en dat is dan eigenlijk heel decoratief.

Plaatjes van sfeervolle tuinen in Zuid-europa laten dan ook over het algemeen geen kunststof plantenbakken zien maar wel grote hoeveelheden, al dan niet verweerde, terracotta potten in alle tinten oranjebruin met groene aanslag.

Vorstbestendig bestaat niet

Hoewel de ene keramieken plantenbak beter bestand is tegen een beetje vorst dan de andere, bestaat er geen enkele bak die 100% vorstbestendig of ‘winterhard’, zoals veel mensen het noemen, is. Het barsten van een plantenbak heeft namelijk minder te maken met het materiaal waarvan hij gemaakt is, dan met de hoeveelheid water die in de aarde in de bak aanwezig is. Als water bevriest zet het uit en iedere steensoort kan kan barsten.

Het is dus zaak om een plantenbak niet te laten bevriezen, ook al staan er op dat moment geen planten in. Wat karton erom heen is meestal voldoende. De potten kunnen dan gewoon buiten blijven staan. Een uitzondering moet gemaakt worden voor poreuze plantenbakken, die water opnemen. Die zullen nog eerder barsten en kunnen dus beter in de schuur of op een andere beschutte plek gezet worden in de winter.

Keramieken plantenbakken voor in huis

Ook in huis zijn plantenbakken en -potten van keramiek stijlvol. Ze zijn er van heel klein tot heel groot en je kunt met de kleur van de plantenbak een mooi accent in het interieur aanbrengen. Neutrale kleuren, zoals wit, zwart en terracotta zijn altijd goed en kunnen ook gemakkelijk gecombineerd worden met alle mogelijke bloeiende planten. Als je voor een uitgesproken kleur kiest moet je oppassen dat de plantenbak niet meer aandacht trekt dan de plant.

Je kunt met keramieken plantenbakken voor relatief weinig geld een ruimte een heel ander aanzien geven. Er zijn plantenbakken in vele modellen. De vierkante, rechthoekige en ronde bakken worden het meest gebruikt maar er zijn ook ovale bakken en bakken in fantasievormen. Keramiek is in alle denkbare kleuren verkrijgbaar. Meerkleurige keramieken plantenbakken zijn er ook. Er is dus volop keuze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *