Is de e-sigaret gezonder dan een normale sigaret?

De e-sigaret is een product dat steeds vaker gebruikt wordt. Het wordt in principe gebruikt om mensen te helpen om te stoppen met roken, maar veel vaker wordt het als een vervanger van de gewone sigaret gebruikt. Maar is de e-sigaret wel gezonder dan een normale sigaret?

 

Ja, de e-sigaret is in principe gezonder dan een normale sigaret. Dit komt omdat de e-sigaret geen koolmonoxide en teer bevat, stoffen die zeer schadelijk zijn voor het lichaam en vaak zorgen voor (long)kanker op latere leeftijd. In plaats van koolmonoxide en teer wordt er gebruik gemaakt van waterdamp, wat minder schadelijk is voor je lichaam.

 

Maar dat de e-sigaret gezonder is dan een normale sigaret, wil niet gelijk zeggen dat het gebruik van een e-sigaret totaal niet schadelijk is. Hoewel de e-sigaret minder schadelijk is dan een normale sigaret omdat het geen teer bevat, bevat de e-sigaret namelijk wel degelijk een giftige stof. Deze stof is nicotine, en is slecht voor de hart- en bloedvaten. Naast het feit dat nicotine giftig is, werkt het ook nog eens zeer verslavend. Ook is het zo dat de e-sigaret nog relatief kort op de markt is. Er is daardoor nog weinig onderzoek gedaan naar de langetermijneffecten van de e-sigaret. Het zou dus kunnen dat over een aantal jaar negatieve bijeffecten aan het licht komen die tot nu toe nog onbekend zijn.

 

Even samengevat: het gebruik van een e-sigaret is gezonder dan het roken van gewone sigaretten, maar de e-sigaret is niet helemaal onschadelijk. Hier moet dus zeker rekening mee gehouden worden, wanneer je wilt overstappen van normale sigaretten op de e-sigaret. Nu is het wel zo dat de e-sigaret niet slechter is dan normale sigaretten, en dat de e-sigaret wel degelijk veiliger in gebruik is dan een normale sigaret. In dat opzicht is het inderdaad beter om e-sigaretten te roken dan normale sigaretten.

 

Comments are closed.