‘Huishoudelijke apparatuur moet zuiniger’

waterkokerEr zijn nogal wat apparaten in een gemiddeld Nederlands huishouden. Een koffiezetapparaat, een vaatwasser, een waterkoker, een oven, lampen, computers etcetera, etcetera. En al die apparaten verbruiken stroom. Jaarlijks zijn dat bij elkaar opgeteld miljoenen kilowatts. Daar moet een eind aan komen, aldus een verbond van huisvrouwen.

‘Dat kan minder’

Deze groep van activistes vindt dat huisvrouwen jaarlijks veel te veel geld besteden aan energieslurpende huishoudelijke apparatuur. En die apparaten kunnen best een stukje zuiniger. Dat is waarvoor zij zich hard maken. Zij vinden dat fabrikanten zich meer in moeten zetten om dergelijke apparaten minder stroom te laten gebruiken. Want fabrikanten weten hun producten wel steeds goedkoper te maken, maar dat gaat ten koste van het energieverbruik.

Waterkokers en föhns

De actiegroep richt zich vooral op apparaten die in korte tijd een hoge dosis stroom verbruiken, zoals de waterkoker en de föhn. Deze apparaten zijn dusdanig inefficiënt dat ze de gemiddelde Nederlander op hoge kosten jagen.

Zelf ondervonden

De actiegroep heeft zelf door middel van een thuistest in eigen keuken ondervonden hoeveel stroom apparaten gebruiken. Dit heeft zij gedaan met behulp van de gemeente en hiervoor heeft zij ook subsidie gekregen.

Schone schijn

Daarnaast vindt men dat er meer landelijke aandacht moet komen, omdat die er nu nog te weinig is. Thea van de actiegroep: “De overheid en de fabrikanten houden nu schone schijn op, terwijl er flink aan de bak zou moeten worden gegaan!”.

Comments are closed.