Hoe kom je van puisten af?

Niemand zit te wachten op puisten. Bijna iedereen heeft er wel eens last van, met name tijdens de pubertijd kan acne letterlijk de kop opsteken. Wat kan je doen aan puisten?

Van puisten afkomen

Puisten kunnen uit het niets komen. Je hebt een gaaf gezicht, wordt de volgende ochtend wakker en dan heb je ineens een enorme puist op je gezicht. Sommige mensen beginnen dan direct te knijpen maar dat is af te raden. Als het een grote puist is, kan er een groot litteken achterblijven. Of erger nog, je kan er bloedvergiftiging van oplopen. Als pus en bacteriën in aanraking komen met bloed, is er een serieuze kans op bloedvergiftiging, wat dodelijk is. Ga dus niet zelf voor dokter spelen maar zoek een drogist op. Want bij een drogist hebben ze enkele middeltjes die kunnen helpen. Trekzalf is bijvoorbeeld een zalf die echt kan helpen. De puist komt hierdoor of sneller naar de oppervlakte, of hij trekt sneller weg.

Sommige mensen gebruiken make-up om puisten te verbergen. Als dat helpt en je je daardoor zekerder voelt, gebruik dan vooral make-up. Het is altijd een betere oplossing dan knijpen tot je een krater overhoudt.

In hele erge gevallen

Sommige mensen krijgen niet zomaar last van acne, ze worden erdoor overvallen. En dat gebeurd meestal op de middelbare school waar iedereen knap moet zijn. Een uitermate vervelend moment om juist dan last te krijgen van extreme acne. In dit soort gevallen helpt trekzalf niet. Je moet de huisarts opzoeken, die je als het heel erg is, doorverwijst naar een dermatoloog. Een huisarts kan ook verschillende middelen voorschrijven waardoor de acne zal afnemen. Maar dit soort middelen hebben vaak behoorlijke bijwerkingen. Daarnaast wordt acne bij pubers veroorzaakt doordat de hormoonhuishouding van slag is, daar zijn medicijnen voor, maar deze hebben aanzienlijke bijwerkingen.

Comments are closed.