Het nut van winterbanden

We doen er in Nederland nog wel eens wat lacherig over; winterbanden. Nederland lijkt wanneer het om winterbanden gaat in 2 kampen verdeeld, men onderkent het nut ervan, of men heeft al snel iets van ‘niet nodig met onze winters’. Wij van Auto inkoop Amsterdam belichten graag beide zijden.

Wel, of geen winterse omstandigheden

De ‘winter’ van 2013/ 2014 is een van de allerzachtste winters ooit gemeten in Nederland. Op een enkele lichte sneeuwbui in het noorden van het land na, is er verder geen sneeuw gevallen deze winter in Nederland. Er zijn geen ijsbanen ontstaan op de vele sloten en plassen. Deze winter kenmerkte zich door zijn herfstachtige karakter, en .. we zullen deze on-Hollandse winter dan ook niet snel vergeten. Met op zaterdag 8 maart en zondag 9 maart warmte records, van maar liefst op 9 maart 2014 18,9 C in De Bilt gemeten.

Verplicht met winterbanden rijden in Duitsland

Hoe anders zijn de winters de jaren daarvoor geweest. Al ver voor de kerstdagen, vanaf half november, zaten we midden in het winterweer. Het pekel raakte op, paniek alom, er werd zelfs gestrooid met badzout. En auto’s raakten volop in de slip; er vielen dan ook veel schade auto’s op te halen door ons bedrijf. Logisch, wij zijn ook niet echt voorbereid op rijden in de sneeuw. Onze oosterburen hebben dit anders geregeld; zoals bekend is het in Duitsland verplicht met winterbanden te rijden tijdens de winter. Overdreven? Nee, absoluut niet. Het verkeer is hierdoor noemenswaardig veiliger geworden. En let op: Ook als Nederlander ben je dus verplicht zodra je Duitsland binnenrijdt tijdens de winter, om winterbanden te gebruiken voor je auto.

Winterbanden nodig, of overbodig?

Nederlandse winters zijn verraderlijk. Of er nu wel of geen pak sneeuw ligt, er zijn altijd momenten van opvriezen van het wegdek, wat zelfs tot ver in april kan aanhouden. Winterbanden zijn breder dan zomerbanden, daarnaast bezitten winterbanden een dieper profiel dan zomerbanden. Kortom, een auto heeft een betere wegligging en meer contact met de weg door winterbanden, dit is een cruciaal verschil met zomerbanden en zorgt voor aanzienlijk minder schade merken wij aan den lijve bij ons autosloopbedrijf.

Comments are closed.