Het knipperlicht een vergeten signaal

Steeds vaker kom je het tegen, bestuurders die het knipperlicht verkeerd of helemaal niet meer gebruiken. Een doorn in het oog als je erachter rijd. Het is iedere keer een verrassing wat je voorligger gaat doen.

Het volgt de trend van een steeds individualistische wordende samenleving. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties op de weg. Je kunt er niet meer op vertrouwen dat je altijd ruim van te voren weet wat je voorligger gaat doen. Twee voorbeelden:

  • Vol op de rem gaan staan en vlak voor er afgeslagen wordt pas richting aangeven.
  • Bij het oprijden van de rotonde het rechter knipperlicht aan doen.

In het eerste geval is het wel is waar een kwestie van genoeg afstand houden, maar dat kan de situatie afvallen. Richting aangeven voordat je gaat remmen schept duidelijkheid. Bij het tweede voorbeeld schep je de illusie dat je bij de eerste afslag de rotonde weer gaat verlaten. Zo hebben we het toch allemaal geleerd? Wachtende auto’s gaan ervan uit dat ze veilig de rotonde op kunnen rijden.

En dan vragen we ons nog af waarom er ieder jaar zoveel verkeersdoden vallen. Om een veilige verkeerssituatie te creëren moet er onderling vertrouwen zijn en dat is er momenteel niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *