Haalbaarheidsonderzoeken zijn essentieel voor een goede planning

Een nieuw plan ontwikkelen gericht op bijvoorbeeld een stedeninrichting, ontwerpen van een natuurgebied of een bepaalde ruimte is een hele ervaring. Veel dingen moeten worden bedacht, ingericht, ontworpen en uitgevoerd. Stel dat het plan volledig ingepland is en de bouw kan beginnen, alles staat startklaar echter op het laatste moment komt het financiële plaatje om de hoek en wordt er opgemerkt dat het voor deze kosten helemaal niet plaats kan vinden. Dit is natuurlijk geen uitgangspunt waar je je project op wilt gaan starten.
Maar zijn er dan mogelijkheden om dit te voorkomen? Uiteraard wanneer iemand een volledige planning maakt zullen hier ook vaak de kosten wel worden meegenomen, maar iemand die dit voor de eerste keer doet kan heel goed bepaalde posten over het hoofd zien. Waardoor er geen of te weinig rekening wordt gehouden met kosten die wel berekend moeten worden.
Een optie om dit tegen te gaan is het voeren van een haalbaarheidsonderzoek. Haalbaarheidsonderzoeken zijn namelijk essentieel wanneer je volledig zeker wilt zijn van wat je op wilt gaan zetten. Er zijn ook meerdere wetgevingen die moeilijk te begrijpen zijn en het beleid van de overheid is ook niet altijd goed te snappen. Wanneer je hiervoor een professioneel bureau inschakelt, ben je zeker van dat het goed ingezet wordt en veel belangrijke essentiële onderdelen niet over het hoofd worden gezien. In een haalbaarheidsonderzoek wordt gekeken naar de haalbaarheid van de trajecten die men wil gaan inzetten en wordt bijvoorbeeld ook de overheid meegenomen, relevante wetgeving wordt bekeken en ook beleid en plannen doorgenomen om de haalbaarheid te toetsen en er zeker van te zijn dat dit werkt.
Het grote voordeel van een haalbaarheidsonderzoek is dat je zeker bent van een snelle en goede reactie op je plannen en dat alles volgens de regels kan worden uitgevoerd. Daarnaast verzamelt men veel onderzoeksmateriaal dat weer goed gebruikt kan worden voor een bestemmingsplan bijvoorbeeld! Handig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *