Een knoop in uw stropdas

Wat is het verhaal achter de stropdas?

Wat is eigenlijk de reden dat mannen nog steeds dagelijks stropdassen dragen? Omdat het moet, omdat het netjes is of omdat het gewenst is? Zolang hoge heren als directeuren en ministers de das blijven dragen, zullen jongeren dit volgen. Al jaar en dag wordt gezegd dat het dragen van de stropdas over zal waaien, maar nog steeds wordt deze gedragen. Vroeger werd de stropdas gedragen om de knopen van het overhemd te bedekken, tegenwoordig wordt deze vooral gedragen voor uitstraling. Stropdassen zeggen iets over een persoon.

De (77) verschillende knopen op de juiste manier

Schrik niet! We gaan echt niet alle 77 verschillende stropdasknopen hier bespreken, dat zou veel te lang duren. Wel is het belangrijk dat u weet wat de algemene regels zijn voor het knopen van uw stropdas.  De meeste gedragen en bekendste stropdasknopen zijn:

  • Four-in-hand (platte knoop)
  • Prattknoop (Shelbyknoop)
  • Enkele windsor
  • Dubbele windsor

In modezaken zult u de beschrijving van bovenstaande knopen veelvuldig vinden. Op internet zijn de 73 andere knopen te vinden. De basis voor het knopen van uw das is als volgt:

U moet beginnen met het opzetten van uw kraag en ervoor zorgen dat de bovenste knoop van uw overhemd dicht zit. Voor linkshandigen moet de brede zijde van de stropdas aan de linkerkant worden geplaatst, voor rechtshandigen aan de rechterkant. Automatisch plaats u de dunne zijde aan de andere kant. Het brede gedeelte van de stropdas moet voor het knopen sowieso lager hangen dan de dunne zijde. De vraag is natuurlijk is hoeveel langer. Dit is lastig te zeggen, hiervoor moet u het gewoonweg een aantal keer hebben gedaan. Daarvoor moet u natuurlijk wel weten wat de lengte van de stropdas moet zijn na het knopen. De regel hiervoor is dat de stropdas net uw riem moet raken. Houdt er rekening mee dat een stropdas snel kort wordt als u een dikke stropdas gebruikt en/of een dikke knoop.

Door na het strikken het achterbeen van de das vast te houden en de knoop omhoog te schuiven, komt de knoop op de juiste plek. Zorg ervoor dat de bovenste knoop wordt bedekt en dat de knoop in het midden van uw boord zit. Als u dit allemaal heeft gedaan haalt u het achterbeen door het label aan de achterzijde van de stropdas.

Als het u bovenstaande volgt, ongeacht welk soort knoop u gebruikt, dan draagt u uw stropdas altijd op de juiste manier. U kunt meer informatie vinden over het knopen van uw stropdassen online.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *