De etiquette voor het dragen van een stropdas

Ook nu nog vervuld de adel een voorbeeldfunctie voor lager geplaatsten. Vroeger was dit nog veel erger en daardoor zijn er ook bepaalde etiquette ontstaan. Etiquette heeft te maken met manieren, maar ook zeker met kleding voorschriften, dus ook met het dragen van stropdassen. Door een etiquette hoeft er niet meer nagedacht te worden over manieren en voorschriften, want deze staan dus al vast.
Door een etiquette weten mensen wat er van hun wordt verwacht en zullen zaken soepel verlopen omdat mensen zich op hun gemak voelen. Etiquette heeft te maken met sociale en psychologische veranderingen en niets te maken met mode.
Ook leuk om te weten is dat mannen met das beter bij het andere geslacht scoren dan zonder das. Ook worden zij minder vaak gearresteerd en hebben zij op zakelijk gebied meer succes. Stropdassen maken dus de man. Het soort stropdas, het soort knoop en de bijpassende accessoires hebben alles te maken met etiquette.

De stropdas en haar etiquette

Wat betreft het dessin van de stropdas heeft u heel erg veel keus. Belangrijk is wel dat deze afgestemd is op het pak en het overhemd. De kleur dient op de rest van uw kledingkast te zijn afgestemd. Er moet wel op gelet worden dat drukkere dessins niet bij pakken kunnen met een verfijnd dessin en dat streepdassen niet bij streeppakken kunnen. Ook is het aan te raden dat u zich bij een eerste bezoek niet te uitbundig kleed.

Als u goed voor de dag wil komen, dan gebruikt u voor uw stropdas het juiste materiaal en een goed passend dessin. Het type boord dat uw overhemd heeft, heeft weer te maken met het soort knoop dat u gebruikt. Hoe groter de boord, hoe groter de knoop moet zijn. De das moet zo gestrikt worden, dat de onderkant de broekband aantikt. De breedte van het revers dient overeen te komen met de breedte van de stropdas. De das met een breedte van 9 centimeter zal nooit uit de mode raken.

De ‘zakdoek’

De ‘zakdoek’ voor in het borstzakje van uw pak, ook wel pochet genoemd, maakt uw pak helemaal af. Belangrijk is het hierbij dat uw stropdas en uw pochet op elkaar zijn afgestemd. U kunt ervoor kiezen om deze nonchalant te dragen of strak opgevouwen. Het gebruik van een pochet geeft u net wat meer flair en aandacht.

Knopen voor aan uw overhemd

Er bestaan overhemden waarbij de mouw geen vaste knoop heeft, maar slechts knoopsgaten. Hiervoor dienen dan manchetknopen gebruikte te worden. Overdag maakt het niet veel uit welk soort en welke kleur gebruikt moet worden, hierbij is uw eigen smaak het belangrijkst. In de avond moet erop gelet worden dat de manchetknoop dezelfde kleur heeft als het overhemd wanneer je een  smoking draagt. Het is af te raden om ’s avonds zilver- of goudkleurige manchetknopen te dragen. Draagt u een traditioneel pak, dan mogen de manchetknopen kleine sieraden zijn, alles is eigenlijk toegestaan.

Wanneer u zich dus beter op uw gemakt wilt voelen en alles soepeler wilt laten verlopen, dan kan het al heel erg veel schelen als u zich aan de etiquette houdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *