BMI uitrekenen

Wanneer je je BMI berekent krijg je inzicht in je gewicht in verhouding met je lichaamslengte. BMI staat voor Mody-mass index en geeft de verhouding weer tussen gewicht en lichaamslengte. Het geeft dus in principe een schatting van hoe gezond je gewicht is bij je lichaamslengte. Het wordt veelal gebruikt als indicatie om te zien of er sprake is van overgewicht of ondergewicht.

Interpretatie BMI
De BMI wordt berekend door de massa in kilogram te delen door de lengte in hoogte in meters tot de macht twee. Daar komt een getal uit. Wanneer de waarde onder de 18,5 is, is er sprake van ondergewicht. Tussen 18,5 en 25 is er sprake van normaal gewicht en tussen de 25 – 27 is er sprake van licht overgewicht. Er is sprake van matig overgewicht als de BMI tussen de 27 – 30 is. Wanneer de waarde boven de 30 is, is er sprake van ernstig overgewicht of obesitas. Er is sprake van morbide obesitas wanneer de BMI waarde boven de 40 is.

BMI niet voor iedereen geschikt
Het uitrekenen van het BMI is niet voor iedereen even geschikt, het is minder geschikt als je bijvoorbeeld:

  • Ouder bent dan 70 jaar
  • Jonger bent dan 2 jaar
  • In verwachting bent
  • Als volwassenen kleiner bent dan 1,58 meter
  • Als volwassenen groter bent dan 1,90 meter
  • Een andere lichaamsbouw hebt (bijvoorbeeld Aziatische bouw)
  • Een grote spiermassa hebt

Je kunt je namelijk voorstellen dat een bodybuilder wellicht een BMI heeft wat valt onder overgewicht. Dit komt dan niet doordat hij ook echt te zwaar is, maar doordat hij in verhouding meer spiermassa heeft.

Wanneer je wilt afvallen is het zeker een goed idee om je BMI uit te rekenen. Het geeft je namelijk inzicht in de gezondheid van je gewicht. Verder geeft het inzicht in de hoeveelheid kilo’s die je moet afvallen. Daarnaast zijn er diverse diëten die op basis van je BMI aangeven in welke fase je van het dieet kunt starten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *