Bespaartips wonen – wees de crisis te slim af!

Iedereen heeft de mond vol van de crisis. Maar je hoeft de crisis niet lijdzaam te ondergaan. Door je goed te informeren en de juiste keuzes te maken, kan je veel besparen en de crisis te slim af zijn. Deze anti-crisis-tips zetten jou alvast op de goede weg.

Verwarm zuinig

Kies voor een verwarmingssysteem op lage temperatuur, bijvoorbeeld wand- of vloerverwarming, grote radiatoren, tegel- of spekkachels. Vermijd te grote kachels. Kies ook voor een verwarmingsinstallatie die past bij de behoeften van je gezin. Een té zware installatie heeft geen zin omdat de overtollige warmte toch verloren gaat.

Gebruik zonne-energie

Je kan ook besparen door de natuurlijke zonnewarmte te gebruiken voor de verwarming van je woning en/of water. Via zonnepanelen kan je een groot deel van je energie kost voor verwarming recupereren. Een zonneboiler verwarmt tot de helft van je warm water voor keuken en badkamer.

Zet de thermostaat wat lager

Door middel van een kamerthermostaat met tijdinstelling en thermostatische kranen in iedere kamer, kan je de temperatuur in je woning aanpassen aan het gebruik van de ruimte. Als je overdag weg bent, mag de temperatuur gerust een paar graadjes lager.

Geef tocht geen kans

De meeste (vooral oudere) woningen hebben kieren of gaten waarlangs tocht ontsnapt. Tocht zorgt ervoor dat je meer moet stoken om je huis te verwarmen en het is ook geen prettig gevoel als er constant koude lucht voelbaar is. Het is niet nodig meteen alle schrijnwerk te vervangen. Je kan al veel goedmaken door je huis te voorzien van goede isolatie met zogenaamde ‘tochtstrips’, die je onderaan je deuren bevestigt. Deze zijn goedkoop in aankoop maar zeer doeltreffend. De investering voor de aankoop verdien je bovendien zeer snel terug. Je plaatst de tochtstrips alleen bij deuren die grenzen aan de buitenkant van je huis, en dus niet op binnendeuren omdat deze kieren nodig zijn voor een goede luchtcirculatie binnenin je woning.

Geef je muren een lichte kleur

Schilder je muren in een lichte kleur, bij voorkeur wit. Hoe lichter een kamer is, hoe meer rendement je hiermee kunt halen. Lichte muren reflecteren beter het licht. En als de muren zo licht zijn, kan je minder verlichten, wat op jaarbasis scheelt in je energierekening.

Kook op aardgas

Als je de keuze hebt tussen koken op aardgas of met elektriciteit, kies dan voor de eerste – goedkoopste – optie. Koken op gas kost jaarlijks gemiddeld ongeveer 40 euro per jaar, terwijl koken op elektrische kookplaten al gauw 110 euro per jaar bedraagt. Je bespaart dus 70 euro per jaar door niet elektrisch te koken.

Onderhoud je woning goed

Niet alleen de kwaliteit van de materialen en/of toestellen in je woning is belangrijk, ook het onderhoud ervan. Bovendien zal het energieverbruik van bijvoorbeeld je verwarmingsketel lager liggen als hij regelmatig een onderhoudsbeurt krijgt. Bezuinigen op onderhoudswerken zal de levensduur van je woning of apparatuur niet ten goede komen.

Comments are closed.