Altijd al willen weten: de geschiedenis van de stropdas

Tegenwoordig worden stropdassen gezien als een accessoire voor een man. Een stropdas geeft een bepaald signaal af, je probeert er representatief mee over te komen. Stropdassen zijn er in vele soorten en kleuren, daardoor kan het voor de nodige variatie bij het pak zorgen. Maar waar komen de stropdassen eigenlijk oorspronkelijk vandaan?

Het is allemaal begonnen in de 30-jarige oorlog, deze duurde van 1618 tot en met 1648. De beste soldaten waren de ruiters uit Kroatië, zij vochten voor de Franse koning. Deze ruiters werden na de oorlog voorgesteld aan Koning Lodewijk de 13e als helden. Zij waren diegene die felgekleurde zijden doeken om hun nek hadden tijdens dit bezoek. Lodewijk 13e stond zelf bekend als een modebewust persoon en hij was meteen enthousiast over deze stijl.  Hierdoor is de ‘cravat’, wat is afgeleid van het woord ‘Kroaat’, geboren. Onder de aristocraten door heel Europa werd dit kledingstuk al snel populair bij menigeen.

Deze eerste herenstropdassen leken meer op slap en groot uitgevallen vlinderstrikken dan op de ‘cravat’ van de Kroaten. Dit komt omdat deze zeer moeilijk te knopen waren. Aan het einde van de 19e eeuw werd de moderne stropdas blauw, zoals wij hem nu kennen, in Engeland geïntroduceerd. Deze das werd de ‘four in hand’ genoemd.

‘Four in hand’ is een term uit de ruiterwereld. Dit woord wordt gebruikt om de teugels aan te duiden waarmee men vier paarden met elkaar kan verbinden. Hierdoor kon een ruiter vier paarden tegelijk voor zijn wagen spannen en onder controle houden. Zij die deze wijze van paardrijden bedreven, creëerden voor zichzelf een nieuwe stijl stropdas. Deze stropdas was lang en gemakkelijker te knopen. Aan deze stropdassen met strepen is nooit een aparte naam gegeven, maar omdat de ruiters allemaal verbonden waren met de ‘four in hand’, kreeg deze de originele  naam ‘four in hand’.

De das, zoals wij deze kennen, werd in 1926 geboren. Jesse Langsdorf knipte, in New York, de das uit drie delen en schuin uit het stof. Hierdoor kreeg de das meer elasticiteit. Ook kwamen de pochettes steeds meer in opmars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *