Alles wat je moet weten over de externe harde schijf 1TB

Begint jouw computer of laptop vol te raken en ben je op zoek naar een manier om de opslagcapaciteit uit te breiden? Het aanschaffen van een externe harde schijf kan de oplossing bieden. In dit artikel lees je alles wat je moeten weten over de externe harde schijf. Er wordt informatie gegeven over de werking van dit product en de verschillende soorten worden besproken. Ook de verschillende formaten, de typen aansluitingen, de snelheid van een externe harde schijf en de opslagcapaciteiten komen aan bod.

Externe-harde-schijf-laptop

Wat is een externe harde schijf?

Om uit te kunnen leggen wat een externe harde schijf is, zal eerst de functie van een harde schijf toegelicht worden. Elke computer of laptop heeft een harde schijf. Alles wat op jouw computer of laptop staat, wordt op de harde schijf opgeslagen. Hierbij kun je denken aan documenten en foto’s, maar ook alle gegevens, programma’s en het besturingssysteem worden op de harde schijf bewaard. Een externe harde schijf is een harde schijf die niet in de computer zit. Dit betekent dat je een externe harde schijf los met het moederbord moet verbinden. Ook deze computer accessoire is net als een gewone harde schijf bedoeld om gegevens mee op te slaan, maar dan bijvoorbeeld via een USB of andere aansluiting.

Redenen om een externe harde schijf 1TB aan te schaffen

Wanneer je meer data dan geheugencapaciteit hebt, kan een externe harde schijf de oplossing bieden. Je kunt ruimte vrijmaken op jouw computer door documenten en fotoalbums verplaatsen naar de externe harde schijf. Een externe harddrive wordt ook vaak gekocht omdat het gebruikt kan worden als een back-up. Alle belangrijke bestanden kun je hiermee opslaan. Dit kan van pas komen als er onverwachts iets met jouw huidige PC gebeurt of als je een nieuwe computer aanschaft. Je kunt een externe harde schijf bovendien gemakkelijk overal mee naar toe nemen. Je hebt belangrijke data op deze manier altijd bij de hand, ook als er eens geen internet is.

Hoe werkt een externe harde schijf?

De externe harde schijven buiten de computer werken over het algemeen volgens het ‘plug and play’ principe. Dit is een term die in het Nederlands vertaald kan worden als ‘aansluiten en werken’. Dit houdt in dat deze device direct bruikbaar is als je deze aansluit op de computer of laptop. Het besturingssysteem zal de harddisk herkennen en er is geen verdere installatie nodig. Je kunt gelijk beginnen met bestanden overzetten. Foto’s, documenten en video’s kun je eenvoudig naar de externe harddisk kopiëren of juist uitwisselen met iemand anders.

Soorten externe harde schijven

Er zijn twee verschillende typen harddrives te onderscheiden, namelijk: de Hard Disk Drive (HDD) en de Solid State Drive (SSD). Over het algemeen worden de afkortingen gebruikt om deze soorten aan te duiden. De HDD is een traditionele harddisk, terwijl de SSD de nieuwste variant is. De SSD is net als een geheugenkaart en heeft geen bewegende onderdelen. Hierdoor zijn ze vaak lichter en sneller, maar ook duurder. Er zijn daarnaast ook nog twee verschillende formaten harddrives, namelijk: 2,5 en 3,5 inch. Welke soort en formaat je kiest, is afhankelijk van jouw wensen en soms van de afmetingen van je overige hardware.

De verschillende formaten

De varianten van 2,5 inch kunnen gemakkelijk meegenomen worden, omdat ze licht en compact zijn. De 2,5 inch wordt vaak gekozen bij laptops. Deze schijven hebben daarnaast geen adapter, omdat ze geen aparte voeding nodig hebben. Het enige dat je moet doen, is deze externe harde schijven aansluiten op de computer. Er passen echter iets minder gegevens op een 2,5 inch harddisk dat op de 3,5 inch variant. De 3,5 inch schijven zijn groter en worden vaak gebruikt als vaste back-up. Deze variant is iets sneller en beschikt over meer opslaggeheugen. Je hebt een separate stroomaansluiting nodig om deze schijven te gebruiken.

De aansluitingen en snelheden

De aansluiting bepaalt de overdrachtssnelheid van de schijf naar de computer of laptop. De meest gangbare aansluiting is USB 2.0, omdat bijna elk systeem wel een USB 2.0 poort heeft. De snelheid van deze aansluiting is 480 Mbit per seconde. De USB 3.0 is nieuwer en ook sneller dan de USB 2.0. Deze USB-aansluiting is namelijk ruim tien keer sneller. De meeste nieuwe computers en laptops hebben deze aansluiting. Een andere type is de netwerk harddrive (NAS). Hierbij worden meerdere schijven in het netwerk geplaatst via de router. Alle apparaten hebben dan toegang tot dezelfde gegevens. De snelheid van dit type is meestal langzamer dan de USB 3.0 aansluiting.

Hoeveel data kun je op een externe harde schijf 1TB opslaan?

Er zijn verschillende opslagcapaciteiten te koop. Hoeveel geheugen je nodig hebt, is afhankelijk van het doel van de externe harde schijf. De capaciteit wordt aangegeven in Gigabyte (GB) of Terabyte (TB). Een externe harde schijf 1 TB heeft 1.000 GB en dus 1.000.000 Mb. Op een externe harddrive van 1 TB kun je ongeveer 20.000 mp3 nummers, 200 HD films of 7.500 foto’s van hoge kwaliteit opslaan. Een harddrive met 1TB is tegenwoordig gangbaar.

Comments are closed.