Agoda.com is klaar voor Songkran met hotelaanbiedingen in Bangkok en Chiang Mai

Agoda.com heeft fantastische hotelaanbiedingen in Bangkok en Chiang Mai voor de viering van Songkran, het Thaise nieuwjaarsfeest.

De viering is veruit de belangrijkste feestdag van het jaar in Thailand – alsof Kerstmis, Koninginnedag en Oud & Nieuw in Nederland op dezelfde dag zouden vallen. Dit jaar is de officiële viering van 13 tot en met 15 april, met een paar dagen uitloop als compensatie voor het feit dat de feestdag dit keer in een weekend valt. Afhankelijk van de plek in Thailand duurt het feest soms langer of juist een beetje korter. In Chiang Mai duren de feestelijkheden bijvoorbeeld een volle week. Songkran is één van die evenementen die je moet meemaken om te kunnen begrijpen wat een spektakel het is.

Songkran wordt al honderden jaren gevierd en niet alleen in Thailand, maar ook in andere landen in Azië. Oorspronkelijk stond de dag symbool voor het einde van het droge seizoen. In Thailand markeerde de feestdag van oudsher het begin van het nieuwe jaar en bood families de gelegenheid om bij elkaar te komen, stil te staan bij het afgelopen jaar en te bidden voor een voorspoedig nieuwjaar. Bezoekjes aan de tempel waren vaste prik, net als het wassen van beelden van Boeddha met geparfumerd water. Dat water werd vervolgens opgevangen en gebruikt om handen en schouders van familieleden mee te besprenkelen bij wijze van zegening.

Het samenkomen met familieleden en het bezoeken van de tempel is ook tegenwoordig nog van groot belang voor veel inwoners van Thailand, maar de nadruk in het straatbeeld ligt op de massale watergevechten waar iedereen die hoopt droog te blijven bij voorbaat verloren uit de strijd komt.

De stemming op straat is feestelijk en het is volkomen normaal om door volslagen vreemden te worden benaderd, die vervolgens handenvol poeder in uw haren proberen te smeren onder het uitroepen van de kreet “Sawa Dee Bhee Mai!” (Vrolijk Nieuwjaar!). Toeval of niet, maar het feest valt precies in de warmste week van het jaar met temperaturen tot 40 graden celsius; het is dan ook niet bepaald een straf om drijfnat te worden.

Wat moet je als toerist wel en wat juist niet doen tijdens Songkran:

  • Wel bereid je goed voor op de watergevechten. Een waterpistool is rond Songkran overal te verkrijgen, maar ook een plastic zakje om je portemonnee, telefoon en zonnebril droog te bewaren is aan te raden. Draag kleren die vies en nat mogen worden.
  • Niet draag als vrouw niet al te uitdagende kleren. Geen goed idee in een feestende massa in Thailand of eender welk land.
  • Wel maak een goede planning. Trek erop uit met vrienden, maar stel een ontmoetingsplek vast voor als iemand de groep uit het oog verliest. Drink voldoende water.
  • Niet wie verwacht droog te blijven, komt bedrogen uit, zelfs op plekken waar geen straatfeesten aan de gang zijn. Word niet kwaad als vreemden onverwacht water naar je gooien of schieten met een waterpistooltje. Het is goed bedoeld en hoort er gewoon bij.
  • Wel Songkran draait om het maken van plezier. Het is misschien geen prettig gevoel als iemand een ijskoude plens water in je kraag giet of als er wat poeder in je ogen belandt, maar lach er om en ga lekker verder met feesten. Dit is tenslotte het land van de glimlach.

Een vakantie in Thailand tijdens Songkran is iets om nooit meer te vergeten. Boek één van de hotels op de website en bereid je voor op een waterige en wilde vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *