Kom jij in aanmerking voor de Algemene Nabestaandenwet?

In praktijk blijkt dat niet iedereen in aanmerking komt voor een Anw (Algemene nabestaandenwet). Zo staat in de Financiële Vraagbaak van de Telegraaf een interessante vraag hierover. In dit geval kwam een weduwe niet in aanmerking voor een nabestaandenpensioen en dit kwam voor haar onverwacht. Dit zijn onprettige situaties, maar wat kun je er tegen doen?

Niemand staat graag voor onprettige financiële verrassingen. Het is daarom raadzaam om op tijd te bedenken wat er financieel nodig is voor je nabestaanden als je komt te overlijden. Daarbij is het goed te weten waar jullie recht op hebben of wat er aangevuld moet worden. Hierbij kun je denken aan de Anw die uitgekeerd wordt door de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

De Anw geeft je partner en kinderen recht op een uitkering na je overlijden, maar niet iedereen komt hiervoor in aanmerking. Daarnaast kan het zo zijn dat de hoogte van de uitkering onvoldoende is voor jouw situatie. Ook bestaan er ook aanvullende pensioenregelingen, bijvoorbeeld als je in loondienst hebt gewerkt. Zelfstandige ondernemers zijn vaak zelf verantwoordelijk voor aanvullende pensioenregelingen.

Je kan ook zelf maatregelen treffen in de vorm van verzekeringen zoals een overlijdens verzekering. Met een overlijdens verzekering kunnen je nabestaanden direct voorzien van een aanzienlijk bedrag wat vrij besteed kan worden. Hiermee kunnen zij zorgen dragen voor financiële lasten. Dit zijn zaken zoals de hypotheek schuld of als aanvulling dienen op het inkomen van de nabestaanden. Vooral zelfstandige ondernemers zijn gebaat bij een overlijdens verzekering. Als ondernemer kan je ook dit bedrag laten uitkeren aan je zakenpartner om jullie onderneming probleemloos voort te zetten.

Overweeg je om een overlijdens verzekering af te sluiten? Zoek dan via internet naar informatie en vergelijk op premie en uitkeringsvoorwaarden. Door te vergelijken kan je behoorlijk wat geld besparen per jaar aan te betalen premie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *